του Βίκτωρα Τροκούδη
Όπως αναμενόταν, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της.
Με τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται κοντά στον στόχο του 2% και τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με τις νέες οικονομικές προβλέψεις που αναμένονται τον Σεπτέμβριο, όλα τα στοιχεία έδειχναν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ανακοίνωση αυτή είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό, με την Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, να δηλώνει ότι

- «τα επιτόκια βρίσκονται επίσης σε καλό σημείο και ο πήχης για νέα μείωση είναι πολύ ψηλά».
Η απόφαση αυτή δίνει στην κεντρική τράπεζα περισσότερο περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις στο μέλλον, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για τους δασμούς με τις ΗΠΑ αποτύχουν και το ευρώ συνεχίσει να ενισχύεται.

- «Η ΕΚΤ δίνει στον εαυτό της χρόνο και χώρο για να αξιολογήσει πώς θα εξελιχθεί η αβεβαιότητα στο εμπόριο. Για τους Έλληνες καταναλωτές, η διατήρηση των επιτοκίων σημαίνει ότι οι αποδόσεις στις καταθέσεις και τα επιτόκια στα δάνεια θα παραμείνουν σταθερά προς το παρόν.
- Όμως, με την ενίσχυση του ευρώ και την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. δέχεται πίεση.
- Είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τους πολίτες στην Ελλάδα να διαχειρίζονται ενεργά τα χρήματά τους και να προετοιμάζονται για μεταβαλλόμενες συνθήκες.
- Η οικονομική ανθεκτικότητα μέσω καλύτερης αποταμίευσης, επένδυσης και προγραμματισμού θα είναι καθοριστική για να αντιμετωπίσουμε ό,τι έρχεται.»
Η αντίθεση με τις ΗΠΑ γίνεται αξιοσημείωτη, παρά τα διαφορετικά επίπεδα πίεσης από τους πολιτικούς ηγέτες κάθε αγοράς.
Θεωρητικά, το ευρώ θα έπρεπε να έχει εξασθενήσει έναντι του δολαρίου λόγω της διαφοράς επιτοκίων. Ωστόσο, το κοινό νόμισμα έχει ενισχυθεί πάνω από 10% έναντι του δολαρίου φέτος, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το δολάριο ανακτά μέρος των απωλειών του.
Το πού θα κινηθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Η επιβολή δασμών 30% είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών –σε μεγάλο βαθμό για την κάλυψη των νέων υποχρεώσεων προς το ΝΑΤΟ– μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό.
Έτσι, το ενδεχόμενο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων παραμένει ανοιχτό, με την απόφαση να εξαρτάται από το αν η αυξημένη δημόσια δαπάνη θα αντισταθμίσει την αβεβαιότητα γύρω από τους δασμούς και την ενίσχυση του ευρώ, που βλάπτει την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης και πιέζει τον πληθωρισμό προς τα κάτω.
- {Ο Βίκτωρας Τροκούδης είναι CEO & Co-Founder της Plum}