Με θεαματική άνοδο έγινε το χρηματιστηριακό κλείσιμο της τελευταίας εβδομάδας. Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, καθώς η ανακοίνωση των μεγεθών τριμήνου λειτούργησε ως εφαλτήριο για την ενεργοποίηση εντολών αγοράς, από την πλευρά των διαχειριστών, κυρίως, ξένων funds.
Ξένοι οίκοι του μεγέθους μιας JPMC, Morgan Stanley, Jefferies, UBS, Mediobanca κ.ά. φρόντισαν, με τις εκθέσεις τους, να προλειάνουν το έδαφος για τις σημαντικές εισροές ρευστότητας/κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στα τραπεζικά χαρτιά. Προφανώς, είναι σημαντικό το ποσοστό των συναλλαγών που αφορά το intraday/trading, αλλά αυτό δεν αλλάζει ουσιαστικά την ευρύτερη εικόνα. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διανέμουν κέρδη (2024) υπερδιπλάσια της προηγούμενης περιόδου, το 1,6 δισ. ευρώ δεν είναι ένα αμελητέο ποσό –μάλιστα για τους δικαιούχους μετόχους της Eurobank τα χρήματα πιστώθηκαν την Παρασκευή.
Στην περιοχή των 1.660 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών –με μηνιαία άνοδο 18,93% και συνολικά σχεδόν 30% από την αρχή του έτους– είναι ακόμη σε διαδικασία επαναφοράς προς τα επίπεδα προ της 2ας Απριλίου. Μέχρι τώρα, η όλη κίνηση από τα τελευταία χαμηλά των 1.278,63 μονάδων, της Δευτέρας, των δασμών (στις 2 Απριλίου), έρχεται να καλύψει το ευρύ πτωτικό κενό που δημιουργήθηκε με την κήρυξη του δασμολογικού «πολέμου» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στις 4 μετοχές των συστημικών πραγματοποιείται η «μερίδα του λέοντος» των συναλλαγών, με ενδεικτικά όσα διαδραματίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Σε σύνολο 53,90 εκατ. μετοχών, στις τραπεζικές πραγματοποιήθηκαν 41,93 εκατ. μτχ, τα δε 24,85 εκατ. τμχ στην Alpha Bank. Θεαματική ήταν η αντίδραση για τη μετοχή, με 7,54%, στα 2,44 ευρώ, ως απόρροια των καλών οικονομικών μεγεθών τριμήνου και του επίμονου μαζέματος από ισχυρά χέρια, που εδώ και εβδομάδες εξελίσσεται στο «χαρτί».
Όπως φαίνεται από την πορεία των αγορών σε Wall Street, Ευρώπη, Ασία, το τελευταίο διάστημα, η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε διαδικασία επανάκτησης των απωλειών, ενόσω η τακτική της διοίκησης της Ουάσιγκτον φέρνει αποτέλεσμα. Επίτευξη συμφωνίας ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου, διαφαινόμενη πρόθεση της Κίνας να εξευρεθεί κοινός τόπος και άλλων εξελίξεων, εξίσου σημαντικών ή όχι.
Προφανώς και το διεθνές περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, καθώς προστίθενται νέα μέτωπα (λ.χ. Ινδίας-Πακιστάν), πλην όμως η Ουάσιγκτον δείχνει να ελέγχει το παιχνίδι.
Η περιοδεία/επίσκεψη του Τραμπ σε χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, συνδυαστικά με την ενέργεια των ισχυρών του ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, μειώνοντας τις τιμές, εντάσσεται σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο.
Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ειδικότερα για τους πιο βραχυπρόθεσμους, τα αμέσως επόμενα ορόσημα είναι η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI και η ετυμηγορία της Fitch Ratings για το αξιόχρεο (“BBB-” με σταθερό outlook), την Παρασκευή. Η Scope Ratings (BBB με σταθερό outlook) αξιολογεί στις 30 Μαΐου.
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK