Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη αστοχία του ΤΑΙΠΕΔ, επί ημερών της νέας κυβέρνησης. Στην υπόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων, χαμηλώνει θεαματικά ο πήχης και μαζί οι προσδοκίες για την προοπτική διάθεσης του συνολικού ποσοστού που ελέγχει το Ταμείο, δηλαδή του 35,477%.
Προς το παρόν καταγράφεται παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για την διαγωνιστική διαδικασία από την πλευρά (κυρίως ξένων, όπως…φαντασιώνονταν στην οδό Κολοκοτρώνη) αλλά και Ελλήνων.
- Γι’ αυτό άλλωστε το ΤΑΙΠΕΔ υποχρεώθηκε να μειώσει το προς εκχώρηση ποσοστό στα επίπεδα του 15% (ίσως και 10% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ)
Αλήθεια, εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΕΣΥΠ– με τις στρατιές συμβούλων και..παρασυμβούλων- τι περίμεναν όταν προκήρυσσαν την σχετική διαδικασία;
Προσδοκούσαν πως θα βρεθεί ενδιαφερόμενος να πάρει το 35,477% όταν ο βασικός μέτοχος μειοψηφίας, η ΡΟ&ΙΗ (συμφερόντων Λάτση) άλλαξε τακτική;
- Μετά τις συμφωνίες για έρευνα σε 4 θαλάσσια…οικόπεδα, από Ιόνιο μέχρι Ν.Δ της Κρήτης σε συνεργασία με Repsol, Exxon/MOBIL , περιοχές που καλύπτουν συνολικά μία θαλάσσια έκταση 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η Paneuropean ανακοίνωσε πως ΔΕΝ πουλά (παρά τον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε πώληση εξ΄ισου από ΡΟ&ΙΗ και ΤΑΙΠΕΔ).
- H πλευρά Λάτση άμεσα ή έμμεσα έχει με το μέρος της τα περισσότερα μέλη από το 13μελές διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης.
To πρώτο μάθημα για τις διοικήσεις ΤΑΙΠΕΔ και ΕΕΣΥΠ είναι αυτονόητο: Όταν αλλάζουν ξαφνικά οι όροι και προϋποθέσεις ενός διαγωνισμού, αποσύρονται οι ενδιαφερόμενοι.
Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσον στο ΤΑΙΠΕΔ και το Υπέρ-Ταμείο μπορούν να προγραμματίσουν και υλοποιήσουν μία ιδιωτικοποίηση της προκοπής.
Γιατί εάν ανατρέξουμε στα στοιχεία ισολογισμών χρήσεων 2017 και 2018 είτε ζημίες θα παρουσιάζουν είτε μικρά κέρδη και αυτά από έσοδα από μερισμάτων εταιρειών που έχει στο χαρτοφυλάκιο το Ταμείο.
- Επι της ουσίας τα έσοδα, όποια κέρδη από πωλήσεις assets του Δημοσίου (και όχι μόνο) καθώς έχει πάρει μέχρι και αρχαιολογικούς χώρους…είναι σχεδόν μηδενικά.
Και έρχεται τώρα αυτή η…αστοχία με την διαδικασία πώλησης μειοψηφικού ποσοστού των ΕΛΠΕ για να καταδείξει, πως όχι παράταση 2 μηνών, μπας και φέρουν σε πέρας τις ιδιωτικοποιήσεις που εκκρεμούν αλλά μία θητεία της νέας κυβέρνησης και να εξαντλήσουν το αποτέλεσμα είναι ίδιο.
- Συνεπώς δικαιολογημένες οι μουρμούρες που ακούγονταν τα τελευταία 24ωρα από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
- Έπονται εξελίξεις άκρως ενδιαφέρουσες, για τις οποίες το Banks.com.gr πρώτο και με εγκυρότητα θα σας ενημερώνει.
Υ.Γ. προς την κυβέρνηση: Αλήθεια εκείνες οι καταγγελίες και τα όσα διαδραματίστηκαν με τον διαγωνισμό επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος, τι έγιναν; Ξεχάστηκαν;
Για διαφορά σχεδόν ΜΙΣΟΥ ΔΙΣ ΕΥΡΩ, μιλάμε…