Το “Greek Private Equity Evolution” βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Μάρκου Βερέμη, Συνιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. Upsteam, Εταίρος BigPi Ventures, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης που διοργάνωσε η Ε.Θ.Ε.
Ο κ. Βερέμης στην ομιλία του μοιράστηκε σκέψεις για το πώς αλλάζει το τοπίο στο private equity μέσα στον χρόνο αλλά και για το 2024. Κεντρική ιδέα, σύμφωνα με τον κ. Βερέμη, είναι ότι σίγουρα στην επόμενη πενταετία το private equity θα είναι διαφορετικό από ό,τι ήταν τα τελευταία 14 χρόνια. “Τα προηγούμενα 14 χρόνια, ανέφερε, καταγράφηκε ένα bull run και υπήρξε δυσκολία στο να ξεχωρίσει κανείς τους ικανούς από τους τυχερούς.”.
“Μονο 2021 ειχαμε 650 spacs. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο σύμπτωμα ασθένειας όπου το κεφάλαιο είναι τόσο πολύ, που πηγαίνει ‘τυφλά’ σε μελλοντικές υποσχέσεις. Ολα αυτά τα spacs απέτυχαν παταγωδώς” συνέχισε.
Το private equity, είπε ο κ. Βερέμης, είναι μεγάλο business διεθνώς, στην Ελλάδα βέβαια παραμένει μικρό. “Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν 5.000 firms. Aυτό είναι κάτι φυσιολογικό, καθώς το πεδίο δράσης είναι πολύ μεγάλο στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος επενδυτής είναι ‘τυφλός’ όσον αφορά αυτό το πεδίο δράσης”.
Εν συνεχεία ο Συνιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. Upsteam, Εταίρος του BigPi Ventures, αναφέρθηκε στο deal flow και το deal making που έχει πέσει φέτος περίπου κατά 40% year by year. Αυτό που είναι σημαντικό ωστόσο, κατά τον ίδιο, είναι τα corrected valuations. “Όπως είπαμε, σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια ένα extended bull run το οποίο οδήγησε πολλές εταιρείες στο να χάσουν τις ορθές αρχές της λειτουργίας τους. Και αυτό γιατί μεγάλωναν με φθηνό equity ή φθηνό debt”.
Σχετικά με την εξέλιξη των εταιρειών από το 2010 και μετά, είπε ότι τότε παρατηρήθηκε η ανάπτυξη ισχυρών εταιρειών, σε μια εποχή όπου τα επιτόκια ήταν υψηλά, άρα και το χρήμα ήταν πιο ακριβό. “Είναι εύλογη η εξέλιξη αυτή, καθώς όταν το χρήμα είναι ακριβό το διαχειρίζεσαι με σύνεση, ενώ όταν είναι φθηνό, το σπαταλάς”.
Όπως εκτίμησε ο κ. Βερέμης, το private equity τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι τόσο passive, αλλά θα παρεμβαίνει ενεργά, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδος. Στη χώρα μας, υπάρχουν πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από εξαγορές άλλων εταιρειών για να μεγαλώσουν καθώς και από σωστό management και για τον λόγο αυτό, οι δεξιότητες του private equity είναι απαραίτητες.
Όσον αφορά το fund raising στην Ευρώπη, ο ίδιος εκτίμησε ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά ή και λίγο περισσότερα. “Το 2022 συγκεντρώθηκαν 63 δις, φέτος στο πρώτο μισό του έτους, ήταν ήδη στα 40 δις”, ενώ το appetite για σοβαρούς μάνατζερ υπάρχει, όπως είπε.
Ο Συνιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. Upsteam, Εταίρος του BigPi Ventures, ανέτρεξε στα IPOs που έχουν γίνει από το 2020 κι έπειτα και τα ευρήματα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. “Το σύνολο των IPOs που έγιναν – πέραν των utilities ή των spacs – ανήλθε σε 660 στον NASDAQ, από το 2020 έως σήμερα, με ένα σύνολο αξίας στα 900 δις. Απο αυτές τις εταιρείες το 85% ανήκει σε 35 investors, ενώ από τα 900 δις, τα 700 απαρτίζονται από 20 εταιρείες. Εκτιμώ ότι θα προχωρήσουμε με πιο μεγάλα και τοπικά funds. Αυτά πρέπει να είναι πιο professional και θέλω να πω ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι η διασπορά θα φέρει το αποτέλεσμα. Η συγκέντρωση αυτή θα έχει μεγάλο impact και στην ελληνική οικονομία” κατέληξε.
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι