Μετά από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου CubeSat στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων κορυφαίοι ομιλητές από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και δυναμικών startups δίνουν το παρών στο Greek Space TechForum για όλες τις προοπτικές και τις προκλήσεις του ελληνικού Διαστημικού Οικοσυστήματος.

Το διεθνές συνέδριο διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.

Το 2ο Greek Space Tech Forum διεξάγεται στο Ωδείο Αθηνών. Έρχεται να αναδείξει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δημιουργώντας μικροδορυφόρους, εξαρτήματα και νέες τεχνολογικές εφαρμογές.

Η κα. Μαρία Μαυριδάκη, Policy Officer, Unit Space Single Market, DG DEFIS, EC μιλώντας κατά τη 2η μέρα του συνεδρίου είπε μεταξύ άλλων:

Τα συμφέροντα της Ελλάδας στηρίζονται από την εξέλιξη της τεχνολογίας και αυτή η ανάγκη θα αυξάνεται. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, υπάρχουν 11.000 δορυφόροι σε τροχιά. Η ανταγωνιστικότητα είναι στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η διαστημική αγορά ενισχύεται. Το eu space act ενισχύει το ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο με στόχο την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα. Ηδη 12 κράτη μέλη της ΕΕ, και η Ελλάδα, είναι στο πρόγραμμα αυτό. Είναι σημαντικό να υπάρχουν οι συνέργειες για την άμυνα της χώρας και την κοινωνία. Το πλαίσιο προβλέπει ισονομία για όλους, ιδιωτικούς και δημόσιους, όλοι μπορούν να εμπλέκονται σε αυτά τα προγράμματα και να είναι σημαντικοί παίκτες. Με το eu space act και με την ισότητα που προσφέρεται θα ενισχυθεί η ευκαιρία να μπουν νέοι παίκτες στην αγορά, πέρα από τα εθνικά τους σύνορα. Χρειαζόμαστε τις καινοτόμες start ups και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν μαζί. Στόχος ένα ενιαίο πλαίσιο με κανόνες που να καλύπτουν όλους. Επίσης προβλέπουμε τα ζητήματα ασφαλείας τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυξη των διαστημικών προγραμμάτων. Το οικοσύστημα της συνεργασίας μεταξύ μεγάλων και μικρότερων φορέων, επιχειρήσεων είναι σημαντικό. Έχουμε λοιπόν το πλαίσιο να ενθαρρύνουμε νέες συνέργειες. 2δισ δόθηκαν τα τελευταία χρόνια για μικρές και μεγάλες startups, υπάρχει χώρος και για νέες πρωτοβουλίες, ελπίζουμε η ελληνική βιομηχανία να αναμειχθεί ενεργά.

Photo Credits
Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι