Στο “Panel ΙΙ: Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση” του 16ου Ιnsurance Conference συμμετείχαν οι κ.κ. Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε), Ασφαλιστικός Πράκτωρ, CEO Αττική Α.Ε Ασφαλιστικών Πρακτορεύσεων, Μιχάλης Τζωρτζωρής, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) & Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), Ιωάννης Τοζακίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ), Συντονιστής Ασφαλιστικών Πρακτόρων, Ιδρυτής της Liberty Insurance Agents.
Στην τοποθέτησή της η κα Λύχρου ανέφερε ότι η διαμεσολάβηση αποτελεί την μεγαλύτερη “δύναμη” στις πωλήσεις ασφαλιστικών συμβολαίων, ενώ το internet και οι direct πωλήσεις μέσω διαδικτύου κατέχουν ένα κομμάτι της πίτας, που επιτρέπει η πρόοδος και η τεχνολογία. Σύμφωνα με την κα Λύχρου, η διαμεσολάβηση είναι αναντικατάστατη, από τη στιγμή που ο κόσμος θέλει να μιλήσει ανθρώπινα για ό,τι τον απασχολεί, με φυσική παρουσία. Σχετικά με το ζήτημα τυ αθέμιτου ανταγωνισμού τόνισε ότι “με τον νόμο 4583/2018 πιστέψαμε ότι όλα θα έχουν ρυθμιστεί, υπάρχουν οι ορισμοί, πώς πρέπει να γίνεται η επαφή με τον κόσμο, με βάση την προστασία του καταναλωτή. Παρολ’ αυτά έχουν βρεθεί παράθυρα που γίνονται εκμεταλλεύσιμα από πολλές πλευρές, έχουμε εντοπίσει πρακτικές έξω από τα όρια του θεμιτού, τις έχουμε επισημάνει στον επόπτη και έχουμε στείλει τη μελέτη μας ως ΕΑΔΕ. Ο πελάτης έχει την ανάγκη της σωστής συμβουλής και ενημέρωσης” τόνισε.
Στο ζήτημα της εκπαίδευσης η κα Λυχρού επεσήμανε ότι οι εξετάσεις έχουν δημιουργήσει έντονο σχολιασμό. “Είναι αναγκαίο, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά σε αυτό, αν και υπάρχουν γκρίνιες, είναι χρονοβόρες και δεν πρέπει να τις ξεχάσουμε γιατί θα χάσουμε την άδεια. Όμως αυτό λεει ο νόμος και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό” Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Λύχρου η βασική ένσταση της ΕΑΔΕ αφορά στο υλικό και στον τρόπο εκπαίδευσης- δεν πρέπει να είναι εταιριακά προϊοντική, αλλά να περιλαμβάνει ύλη πιο χρήσιμη σε μεγαλύτερο πλήθος συναδέλφων. Η κα Λύχρου επεσήμανε ότι ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτών των εξετάσεων είναι το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας.
“Όσον αφορά το πτυχίο Δ, πρέπει να σκεφτούμε ότι όλοι δεν είναι για όλα, υπάρχουν προϊόντα που φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη” πρόσθεσε.
Σχετικά με τη συζήτηση περί κατάργησης της προμήθειας που διεξάγεται στην Ευρώπη, η κα Λύχρου τόνισε πως ο προβληματισμός προέρχεται από το κατά πόσο προστατεύεται ο καταναλωτής. “Δεν θεωρούμε ότι η προμήθεια δυσκολεύει την διαφανή και πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Αυτο μπορεί να γίνει μόνο απο έναν διαμεσολαβητή πολύ καλλά καταρτισμένο.
Στο πλαίσιο αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις σοσν αφορά τις γνώσεις και δεν θα καταργηθούν οι προμήθειες”.
Περισσότερα στο insuranceworld.gr