Η σημασία της ισότητας και της συμπερίληψης στον εργασιακό χώρο, αναδείχθηκε στο πλαίσιο  του The Upfront Initiative που διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά στο Ωδείο Αθηνών. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι  προκλήσεις, αλλά και οι καλές πρακτικές για την ένταξη ατόμων με διαφορετικές ανάγκες.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η νευροποικιλότητα αποτελεί τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας και οι οργανισμοί οφείλουν να είναι συμπεριληπτικοί», ανέφερε η κα Ελευθερία Δεσποιναρά, Data & AI Director, I&D Lead της Accenture Greece.  Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το πρώτο στάδιο διαχείρισης που κρίνεται απαραίτητο, είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση. Στο πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας, έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργαζομένων περίπου 2.000 ατόμων, οι οποίες έχουν οργανώσει σχετικές εκπαιδεύσεις που έχουν παρακολουθήσει έως σήμερα 20.000 άνθρωποι.  Τόνισε ότι το 15-20% του πληθυσμού παρουσιάζει κάποια μορφή νευροδιαφορετικότητας, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να βρούμε ο καθένας διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας. Παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα εργαλείων που βοηθούν τα νευροδιαφορετικά άτομα να διευκολύνουν την εργασία τους στο πλαίσιο της εταιρείας, όπως μαγνητοσκοπήσεις συναντήσεων, ειδικά ακουστικά, αλλά και την τεράστια πλατφόρμα με λύσεις προσβασιμότητας που έχει αναπτύξει η Accenture.

Τόνισε, επίσης, τη σπουδαιότητα των δομών και της δημιουργίας ασφαλών περιβαλλόντων, ώστε να μπορούν τα άτομα αυτά να δηλώνουν με ασφάλεια τις ανάγκες τους. Αναφέρθηκε, επίσης, και στη δράση του Ελληνικού Συνδέσμου Άσπεργκερ, που έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα η οποία φέρνει σε επαφή εργοδότες και εργαζόμενους, αναδεικνύοντας τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των εργαζομένων και προσφέρει και ένα σύστημα μέντορινγκ για περαιτέρω υποστήριξη, τονίζοντας πως η εταιρεία στηρίζει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Επίσης, ανέφερε πως η Accenture, έχει δημιουργήσει τις υποδομές προκειμένου όσοι το επιθυμουν να μπορούν να δηλώσουν με ασφάλεια και εμπιστευτικότητα την ιδιαιτερότητά τους, γνωρίζοντας ότι θα λάβουν την κατάλληλη βοήθεια και στήριξη.

Στο θέμα των διακρίσεων λόγω βάρους, αναφέρθηκε η κ. Εμμανουέλα Λεουνάκη, Διατροφολόγος- Συμπεριληπτική Προσέγγιση Βάρους και Ιδρύτρια του Κέντρου Βάρους, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο μεγαλόσωμα άτομα, αλλά όλους τους ανθρώπους, καθώς το στίγμα και ο φόβος για το βάρος επηρεάζουν ευρύ φάσμα του πληθυσμού. Όπως είπε, πολλές φορές το πρόβλημα ξεκινά από την οικογένεια και εντείνεται στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης. Αναφέρθηκε σε περιστατικά όπου άτομα αποκλείονταν από συνεντεύξεις εργασίας επειδή δεν πληρούσαν αυθαίρετα πρότυπα σωματικού βάρους, χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο προστασίας. «Θυμάμαι περιστατικά όπου κοπέλες που ζητούσαν εργασία σε θέσεις εξυπηρέτησης πελατών έπρεπε να πληρούν το ανυπόστατο κριτήριο να ζυγίζουν τουλάχιστον 10 κιλά λιγότερα από το ύψος τους. Αν δεν το κατάφερναν, δεν περνούσαν καν στο στάδιο της συνέντευξης. Δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει από τέτοιου είδους διακρίσεις, ενώ οι ίδιες οι ενδιαφερόμενες νιώθουν ότι έχουν προσωπικό πρόβλημα που πρέπει να διορθώσουν για να μπορέσουν να προχωρήσουν και να εξελιχθούν στην εργασία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, επίσης, ότι πολλοί άνθρωποι με αυξημένο σωματικό βάρος, συχνά αποφεύγουν να κάνουν αίτηση για εργασία, ενώ όσοι προσπαθούν να ενταχθούν τραυματίζονται συναισθηματικά και επιδίδονται σε μία υπερπροσπάθεια, λόγω της διαρκούς κριτικής σχετικά με την εμφάνισή τους. Υπογράμμισε, δε, τις σοβαρές επιπτώσεις της πίεσης αυτής, στην υγεία, την ψυχολογία και την απόδοση των εργαζομένων. Τέλος, επισήμανε, πως τα σχόλια που αφορούν το φαγητό, συχνά εμπεριέχουν υπαινιγμούς για το σωματικό βάρος και κάλεσε στην αναγνώριση της σημασίας του σώματος και της αποδοχής της διαφορετικής εμφανισης όλων των ανθρώπων στον εργασιακό χώρο.

Η κα Ελισσάβετ Κάλμπαρη, Corporate Neurosciences Psychologist, Executive Consultant και Ιδρύτρια του Self Balance ανέπτυξε το θέμα του ηλικιακού ρατσισμού, επισημαίνοντας πως όλες οι μορφές διακρίσεων συνδέονται. Τόνισε, πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι κοινός, αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με τις εμπειρίες και τα στερεότυπα που δέχεται. Αναφέρθηκε στη στερεοτυπική αντίληψη ότι οι νέοι δεν έχουν υπομονή και οι ηλικιωμένοι θεωρούνται «παλιοί» ή «μη τεχνολογικοί». Υπογράμμισε ότι η εμπειρία και η αξία των εργαζομένων άνω των 50 δεν πρέπει να υποτιμάται, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της συνεργασίας διαφορετικών γενεών. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος όπου όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να συνεργαστούν αρμονικά, αναδεικνύοντας τη συμπερίληψη και την αναγνώριση της αξίας κάθε ηλικίας. «Η πραγματική αξία και το νέο νόμισμα στην οικονομία είναι το ταλέντο, η εμπειρία και η έννοια της συμπερίληψης πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και την ηλικία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στις πρωτοβουλίες που υλοποιεί η Mastercard, αναφέρθηκε η κ. Λουκία Χωραφά, Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της Mastercard με στόχο την καταπολέμηση των προκαταλήψεων που συχνά υφίστανται εργαζόμενοι με κενά στο βιογραφικό, τα οποία εκλαμβάνονται αρνητικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη προσωπικές ή κοινωνικές αιτίες, όπως η φροντίδα παιδιών, η προσωπική ανάπτυξη ή προβλήματα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε το πρόγραμμα «Restart Mastercard», το οποίο προσφέρει ευκαιρίες επανένταξης στην αγορά εργασίας στο κομμάτι της εστίασης μέσα από εκπαίδευση, καθοδήγηση και υποστήριξη σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως μετανάστες. «Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με στόχο να χτίσει γέφυρες και να ενώσει ανθρώπους», σημείωσε, τονίζοντας πως η εκπαίδευση καλύπτει όλες τις κατηγορίες της εστίασης, ενώ παράλληλα υποστηρίζει οριζόντιες δεξιότητες, όπως επαγγελματική συμβουλευτική, προετοιμασία βιογραφικού, προετοιμασία για συνεντεύξεις και δικτύωση. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με την ΜΚΟ Οδύσσεια, δημιουργώντας ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με την κα Χωραφά, το πρόγραμμα τρέχει ήδη έξι μήνες, ξεκινώντας με μετανάστες και έχει εκπαιδεύσει 200 άτομα , ενώ πάνω από 70 έχουν ήδη βρει δουλειά. «Το Restart επεκτείνεται συνεχώς και μέσα στον επόμενο μήνα θα ενσωματώσουμε και άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως νευροδιαφορετικά άτομα, άτομα με αναπηρία και όσους έχουν βιώσει φτώχεια ή ιδρυματοποίηση», ανέφερε και κάλεσε από το βήμα του Συνεδρίου και άλλες εταιρείες να στηρίξουν αυτήν την Πρωτοβουλία και να συμβάλουν στην ανάπτυξή της. «Στόχος μας είναι να ανοίξουμε ένα δικό μας εστιατόριο μέχρι το τέλος Ιουνίου, το οποίο θα προσφέρει μια ανεκτίμητη γαστρονομική εμπειρία» κατέληξε.

Η κα Μαρία Αστερίου, Δημοσιογράφος και Συνιδρύτρια ΜΚΟ People Behind,μοιράστηκε μια προσωπική ιστορία που απεικονίζει τη δύναμη της διαγενεακής επικοινωνίας και mentoring. Περιέγραψε την καθημερινή επαφή ενός ηλικιωμένου άνδρα με έναν νεαρό εργαζόμενο, μέσα από την οποία αναπτύχθηκε μια αμοιβαία σχέση που βοήθησε και τις δύο πλευρές να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Τόνισε την ανάγκη για «μικρές παύσεις» στην καθημερινότητα, ώστε να ακούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον, ενισχύοντας την ενσυναίσθηση. Υποστήριξε, επίσης, ότι τα προγράμματα μέντοριγκ που φέρνουν κοντά μεγαλύτερους και νεότερους εργαζόμενους είναι κρίσιμα, όχι μόνο για την εκμάθηση δεξιοτήτων αλλά και για την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της κατανόησης μέσα στον εργασιακό χώρο.

Τη συζήτηση συντόνισε η Νομικός και Δημοσιογράφος, κα Λασκαρίνα Λιακάκου.