Λίγος κόσμος, πολλά ερωτηματικά στη Νέα Υόρκη

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Στην απελπιστικά άδεια αίθουσα του Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, η γνώση της αγγλικής γλώσσας δεν ήταν απαραίτητη. Οι περισσότεροι από τους ακροατές -επενδυτές(;), ήταν ελληνικής καταγωγής ή είχαν κι έχουν κάποια ιδιαίτερα συμφέροντα στην Ελλάδα.

Στο επίσημο δείπνο του Invest In Greece Forum, στο  Yacht Club, αργότερα το βράδυ, ο κόσμος ήταν περισσότερος, οι ομιλητές πιο ενδιαφέροντες, το κλίμα αμφιβολιών και δυσπιστίας δυστυχώς ήταν πάντα το ίδιο.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να αναδειχθεί ως ένα ελκυστικό turn around story που θα μπορούσε να συγκινήσει επενδυτές και προσελκύσει κεφάλαια.

Το βασικό συμπέρασμα των ξένων αναλυτών για την κατάσταση στην Ελλάδα είναι ένα απλό και συγκεκριμένο:

Στην εποχή των Μνημονίων, οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν δύο τραγικά λάθη:

  1. Καθυστερούσαν στην εφαρμογή αυτών που συμφωνούσαν και ψήφιζαν.
  2. Αγνοούσαν -με καταστροφική έλλειψη αντίληψης- το διεθνές περιβάλλον. Δεν μετρούσαν ποτέ, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσαν οι άλλες κυβερνήσεις, τα άλλα κράτη και οργανισμοί.

Οι Έλληνες πολίτες και ψηφοφόροι πίστεψαν το παραμύθι της διεθνούς συνωμοσίας εναντίον της χώρας. Δεν κατάλαβαν τι συνέβη στον κόσμο με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, δεν υποψιάσθηκαν τις συνέπειες από τα απόνερα της κρίσης, δεν υιοθέτησαν ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των νέων δεδομένων.

Η Ελλάδα δεν έχασε μόνο 10 ολόκληρα χρόνια από την προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας της μετά την πρωτοφανή κρίση του 2008.

Η Ελλάδα σπατάλησε πολύτιμο κοινωνικό, πολιτικό και χρηματικό κεφάλαιο για να «δοκιμάσει τους αντιμνημονιακούς ρήτορες» που σήμερα αγωνίζονται στη Βουλή για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των πιο σκληρών μνημονιακών πολιτικών.

Σήμερα αυτοί που προκάλεσαν τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης, εμφανίζονται ως «μεταρρυθμιστές» και «ρεαλιστές».

Ενδεχομένως να πείθουν τους Έλληνες ψηφοφόρους. Σίγουρα δεν πείθουν τους ξένους επενδυτές….