Η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα ανταποδώσει” ξανά εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλλουν νέους πρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μπρουνό Λεμέρ.
Η δήλωση του γάλλου υπουργού καταγράφηκε μετά την έναρξη της εφαρμογής, την Παρασκευή, των επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών της Ευρώπης σε δεκάδες αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια, το μπέρμπον, το φυστικοβούτυρο ή οι μοτοσικλέτες.
Τα μέτρα αυτά επιβλήθηκαν σε αντίποινα για τους πρόσθετους εισαγωγικούς δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στις περισσότερες χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων πολλών στενών συμμάχων των ΗΠΑ.
“Όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μας χτυπήσουν αυξάνοντας τους δασμούς, η Ευρώπη αντέδρασε ενωμένη, με μια φωνή”, τόνισε ο Λεμέρ απευθυνόμενος σε ανταποκριτές του αγγλοαμερικανικού Τύπου στο Παρίσι.
“Κι αν οι ΗΠΑ μας πλήξουν ξανά, με μια αύξηση κατά 20% των τελωνειακών δασμών στα αυτοκίνητα, θα ανταποδώσουμε εκ νέου. Δεν θέλουμε κλιμάκωση, αλλά εμείς είμαστε αυτοί που δέχονται επίθεση”, συνέχισε ο ίδιος.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε μέσω Twitter την ημέρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τα ευρωπαϊκά αντίποινα να επιβάλλει πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ, κάτι που προφανώς στοχοθετεί ιδίως γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Τα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΕ την Παρασκευή πλήττουν κυρίως προϊόντα που παράγονται σε αμερικανικές Πολιτείες όπου κυριαρχούν οι ρεπουμπλικάνοι.
“Προσπαθούμε να κάνουμε τον πρόεδρο Τραμπ να ξανασκεφτεί την απόφασή του”, εξήγησε ο Λεμέρ, προσθέτοντας πως είναι “θεμιτό να χρησιμοποιούμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε τον κύριο Τραμπ να καταλάβει ότι δεν αποδεχόμαστε τις αποφάσεις του”, τόνισε ο Μπρουνό Λεμέρ.
Η Χάρλεϊ Ντέιβιντσον, η οποία στοχοθετήθηκε από την ΕΕ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μεταφέρει την παραγωγή των μοτοσικλετών της που προορίζονται για την Ευρώπη από τα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις σε άλλες χώρες, ενώ προέβλεψε ότι οι δασμοί που ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες σε αντίποινα θα της στοιχίσουν από 90 ως 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Σχολιάζοντας την είδηση, ο Λεμέρ είπε: “οτιδήποτε επιτρέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά θα αμυνθούμε”.
Οι δασμοί δεν είναι το μόνο ζήτημα που προκαλεί τριβές στις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις πολλών χωρών μελών της ΕΕ είναι εξοργισμένες εξαιτίας του ότι ευρωπαϊκές εταιρείες θα υποστούν κυρώσεις εάν συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που είχε υπογραφεί το 2015.
Ο Μπρουνό Λεμέρ τόνισε συναφώς ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει λάβει “θετικές ενδείξεις” από την Ουάσινγκτον παρά τις εκκλήσεις που έχουν κάνει από κοινού η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία οι εταιρείες τους να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις αυτές.
“Για την ώρα, τα αιτήματά μας έχουν μείνει αναπάντητα”, διευκρίνισε.