Μείζον θέμα για την επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων, συνεχίζει να αποτελεί η πάταξη της λαθρεμπορίας, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και η αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώτος των διημέρων, όσον αφορά το τσίπουρο.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη χθεσινή ημερίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), με θέμα «Ανώνυμα χύμα ποτά και αποστάγματα – Κίνδυνος για την υγεία του καταναλωτή – Κέρδη για τους λαθρέμπορους».
Ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, κ. Νίκος Καλογιάννης, ανέφερε στην ομιλία του ότι σήμερα το 70% των προϊόντων του κλάδου εξάγεται και αν δεν υπήρχαν αντικίνητρα, θα υπήρχε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Όπως σημείωσε, το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ έχει λυθεί, αλλά παραμένει το πρόβλημα της υψηλής φορολογίας και η εισαγωγή χύμα προϊόντων από τρίτες χώρες.
Άλλο ένα θέμα είναι η αλλαγή του κανονισμού με τα ΠΓΕ και η διατήρηση του μειωμένου φόρου στο τσίπουρο, που βάλλεται από λαθρεμπόριο και εισαγωγές από Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανέφερε «προχωρήσαμε στην μάχη κατά του λαθρεμπορίου, με ένα επιχειρησιακό σχέδιο για το λαθρεμπόριο αλκοολούχων» και εμφανίστηκε θετικός στην δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ιχνηλασιμότητας των αλκοολούχων ποτών.
Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι ο κλάδος συμβάλλει στην ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού της χώρας και επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να εξελίξουμε τις δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Όπως επεσήμανε, τα χύμα προϊόντα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη τη χώρα. Χρειάζονται οργανωμένες μονάδες που θα παράγουν αξία, θέσεις εργασίας, καινοτομία, εξωστρέφεια.
Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι πλέον έχει επιταχυνθεί η επιστροφή ΦΠΑ για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ότι έχουν βελτιωθεί οι διαδικασίες στα τελωνεία, ότι έχουν προχωρήσει σε μείωση των εγγυήσεων σε φερέγγυες επιχειρήσεις, ενώ έχουν επιταχυνθεί οι επιστροφές εγγυήσεων.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτώ, κ. Δημήτρης Αυλωνίτης, επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος για τον καταναλωτή, ειδικά σε περιόδους κρίσης, καθώς αγοράζει παραποιημένα προϊόντα με μόνο κριτήριο την τιμή. Προς την κατεύθυνση αυτή επεσήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ενίσχυσης του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή.
Σημείωσε δε ότι ο κλάδος των ποτών μπορεί να συνεισφέρει στην αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου. «Μπορούμε να συνεισφέρουμε με το ελληνικό σήμα. Η πιστοποίηση είναι αυστηρή και διασφαλίζονται τόσο τα συμφέροντα του καταναλωτή όσο και του παραγωγού. Για τον σκοπό αυτό προσπαθούμε να κάνουμε ειδικό τμήμα εντός της ΓΓΕ. Θα είναι πολλαπλά τα οφέλη και για τον καταναλωτή, καθώς θα αναζητά τα πιστοποιημένα προϊόντα», ανέφερε ο κ. Αυλωνίτης.
Ο κ. Νίκος Βέττας Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, παρουσίασε στοιχεία από την μελέτη του ΙΟΒΕ για την συνεισφορά και τις προοπτικές του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, η συνεισφορά του κλάδου στα δημόσια έσοδα ήταν το 2016 στα 280 εκατ. ευρώ από ΕΦΚ και 180 από ΦΠΑ, με την συνεισφορά του κλάδου στο 1,5 δισεκ στο ΑΕΠ.
Η υπερφορολόγηση ωστόσο είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης, με την κατανάλωση ειδικότερα ούζου, να έχει μειωθεί κατά 50% περίπου σε σχέση με το 2009, φθάνοντας τα 835 χιλ. 9λιτρα κιβώτια από 1.618 το 2009. Η πτώση πωλήσεων έφερε μείωση της συμβολής στο ΑΕΠ. Στο 1,5 δισεκ. το 2016 από 3,5 δισεκ. το 2009. Οι 72.000 θέσεις μειώθηκαν στις 32.000.
Παράλληλα παρατηρείται το φαινόμενο πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας να προμηθεύονται αυτά τα προϊόντα από γειτονικές χώρες (Σκόπια, Βουλγαρία), όπου πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή.
Ο κ. Σταύρος Σάμιος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους, αναφέρθηκε στον υπό αναθεώρηση κανονισμό 110.
Όπως επεσήμανε τα αλκοολούχα από απόσταξη έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Ο κανονισμός 110 όπως και ο παλαιότερος εξασφάλιζαν ένα μεγάλο ποσοστό προστασίας. Από το τέλος του 2016 τελεί υπό αναθεώρηση. Το επίπεδο προστασίας φαίνεται να μειώνεται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί», ανέφερε.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπάρχει μια τάση της Κομισιόν για «οριζοντιοποίηση» κανονισμών δηλαδή απλοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο τόπος παρασκευής στο νέο κανονισμό δεν υφίσταται, αλλά μένει ως στοιχείο προέλευσης. Γεωγραφική ένδειξη και όσοι προστασίας αναγνωρισμένων γεωγραφικών ενδείξεων μένουν, όμως σειρά άλλων φεύγουν, ειδικά στο θέμα της αναγνώρισης των νέων γεωγραφικών ενδείξεων.
Γενικότερα ο νέος κανονισμός αναφέρθηκε ότι φέρνει ανατροπή στις γεωγραφικές ενδείξεις, στην εμφιάλωση ή τη συσκευασία, στην αναγνώριση γεωγραφικών ενδείξεων σε εθνικό επίπεδο.
Ο Κ. Σάμιος σημείωσε ότι το ζήτημα της εμφιάλωσης μπορεί να αποβεί σε βάρος της ελληνικής παραγωγής, όσον αφορά την προστιθέμενη αξία, δεδομένης της δομής της ελληνικής παραγωγής.
Ο κ. Δημήτρης Αποστολάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελουργικών Προϊόντων Ελλάδος ((ΕΝΑΠΑΠΕ), αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις στην αγορά τσίπουρου και τσικουδιάς από την παραγωγή και διάθεση χύμα αποσταγμάτων, από μικρούς αποσταγματοποιούς.
Ο κ. Σταύρος Θωμαδάκης, Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, ανέφερε ότι μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις με παράνομο τσίπουρο, ποσότητας 110 τόνων, ήταν δημόσιος υπάλληλος. Το κίνητρο, όπως τόνισε είναι μεγάλο και δεν υπάρχει ένα σύστημα που να ελέγχεται ολοκληρωτικά τη διαδικασία.
Κυρέλα Πέτρου