«Η επιτυχία του λαϊκού ομολόγου της Lamda για το έργο του Ελληνικού αποδεικνύει δύο πράγματα:
- ο απλός κόσμος διψάει να γίνει αυτό το έργο, γι´ αυτό και χιλιάδες μπήκαν με μικροποσά στην έκδοση και
- οι «ανησυχίες» για την χρηματοδότηση του είναι έωλες».
Τάδε έφη στο twitter ο υπουργός Aνάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την υπερκάλυψη του ομολόγου που θα χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων και τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού.
«Το έργο του Ελληνικού γίνεται πλέον έργο όλων των Ελλήνων», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda κ. Οδυσσέας Αθανασίου, προτάσσοντας ότι
- «επετεύχθη μία από τις μεγαλύτερες ιστορικά συμμετοχές ιδιωτών επενδυτών σε ελληνικό ομόλογο. Η έκδοση αυτή έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες Έλληνες να συμμετέχουν στο έργο του Ελληνικού, το μοναδικό αυτό έργο εθνικής σημασίας, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια».
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, όχι μόνο για τη σημαντική υπερκάλυψη του κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 320 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμα περισσότερο για το ότι επετεύχθη μία από τις μεγαλύτερες ιστορικά συμμετοχές ιδιωτών επενδυτών σε ελληνικό ομόλογο. Η έκδοση αυτή έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες Έλληνες να συμμετέχουν στο έργο του Ελληνικού, το μοναδικό αυτό έργο εθνικής σημασίας, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους επενδυτές για την εμπιστοσύνη τους στην εταιρία μας, που μόλις λίγους μήνες πριν εκφράστηκε και με την συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κ. Αθανασίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, διατέθηκαν συνολικά 320.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της εταιρείας με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη, με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους 320 εκατ. ευρώ. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά, ανήλθε σε 618,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 1,93 φορές.
Η τελική απόδοση των ομολογιών, ορίστηκε σε 3,40%, το επιτόκιο των ομολογιών σε 3,40% και η τιμή διάθεσης των ομολογιών σε 1.000 ευρώ εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.
Οι ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής:
α) 223.000 ομολογίες (69,7% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και
β) 97.000 ομολογίες (30,3% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε ειδικούς επενδυτές.