Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Είναι μια απόφαση που πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε, ως οργανωμένη κοινωνία, ως οικονομία, ως κεντρικοί φορείς αλλά και ιδιώτες.

Τα «κόκκινα δάνεια» πρέπει να «σβήσουν». Αμέσως. Γρήγορα. Αποτελεσματικά. Είτε θα βοηθήσουμε αυτούς που μπορούν θέλουν και προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και αξιοπρεπείς στην επόμενη φάση της οικονομίας είτε θα «σβήσουμε από τον επιχειρηματικό χάρτη» όλους εκείνους που μπορούν αλλά δεν θέλουν, δεν προσπαθούν κι απλώς κοροϊδεύουν χαραμίζοντας τον χρόνο και τα λιγοστά χρήματα της κοινωνίας.

Στον τομέα των «κόκκινων δανείων» όλοι αγοράζουν χρόνο, περιμένοντας το «θαύμα» της «σεισάχθειας».

Χρόνος όμως δεν υπάρχει.

Τα χρήματα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να καλύπτουν τα «κόκκινα ανοίγματα» που είναι γραμμένα στους ισολογισμούς τους, πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος αυτών που θέλουν να δουλέψουν για να προχωρήσει η χώρα.

Οι εταιρείες που αγοράζουν τα «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες, πρέπει να αποκτήσουν νομιμοποιητικά εργαλεία για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που ελέγχουν.

Το σκηνικό πρέπει να ξεκαθαρίσει. Πρέπει να μάθουμε ποιοι μπορούν και θέλουν και ποιοι πρέπει να αποχωρήσουν, να μας αδειάσουν τη γωνιά.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε αναπτύσσοντας μια υγιή και δυναμική δευτερογενή αγορά «κόκκινων δανείων». Πρέπει να βελτιώσουμε το νομικό πλαίσιο.

Κύριε Στουρνάρα,

·      ίσως ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε και το ρόλο της  εταιρείας PQH που ήδη διαχειρίζεται για λογαριασμό της ΤτΕ «κόκκινα δάνεια» ύψους 10 δις Ευρώ.

·      Τι αποτελέσματα έφερε;

·      Ποια είναι η συμβολή της PQH στην εξυγίανση του τοπίου;

·      Μήπως πρέπει να ανατεθεί και σε κάποιον άλλο φορέα, η διαχείριση «κόκκινων δανείων» ώστε να αποκτήσουμε μέτρο σύγκρισης, ένα benchmark επιτυχίας;

Οι τράπεζες σύντομα θα ψάχνουν για φθηνή ρευστότητα, ιδιαίτερα τώρα που καταργείται το  waiver της ΕΚΤ και σταματά η χαμηλότοκη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αν αυξηθεί σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης εξαιτίας των ανωτέρω εξελίξεων, ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά η κερδοφορία των τραπεζών και να πυροδοτηθεί η μετατροπή των κεφαλαίων που αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο.

Όλοι κτυπούν καμπάνες κινδύνου, εμείς όμως συνεχίζουμε απτόητοι να κάνουμε ακριβώς ότι κάναμε στο παρελθόν, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα…