Ξέφυγε και στην Αγγλία ο πληθωρισμός με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί τον Ιούνιο στο 2,5% ξεπερνώντας το στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι αναλυτές περίμεναν πληθωρισμό 2,2% σε δωδεκάμηνη βάση.
Μετά τις ΗΠΑ και στο ΗΒ ο πληθωρισμός ασκεί πιέσεις καθώς οι τιμές των πρώτων υλών έχουν εκτοξευθεί με τις στρεβλώσεις που προκάλεσε η πανδημία.
Πάντως η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δηλώσει πως ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί υψηλότερα του 3% καθώς η Βρετανία ανακάμπτει από τα lockdowns, αλλά επίσης θεωρεί πως η άνοδος θα είναι πρόσκαιρη και δεν απαιτεί μείωση του προγράμματος στήριξης για την βρετανική οικονομία ακόμη.
Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων, των καυσίμων, των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, των ειδών ένδυσης και υπόδησης, όλα οδήγησαν τον πληθωρισμό υψηλότερα τον Ιούνιο.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι τιμές καυσίμων τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν 20,3% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2010.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων, ενέργειας, αλκοόλ και καπνού, διαμορφώθηκε στο 2,3% έναντι του 2% τον Μάιο.
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε υψηλότερα του στόχου της ΒοΕ για 2% για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια τον Μάιο, αλλά η άνοδος αναμένεται να είναι λιγότερο απότομη από τις ΗΠΑ.