Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τιμών Τροφίμων έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο του 2022 προτού υποχωρήσει σταδιακά για εννέα μήνες έως τον Δεκέμβριο του 2022. Τι προκάλεσε όμως αυτή την άνοδο;
Υπάρχουν πολλές μεταβλητές που συμβάλλουν στο αυξανόμενο κόστος των τροφίμων παγκοσμίως, αλλά οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η κλιματική αλλαγή είναι δύο βασικοί παράγοντες που επηρέασαν καταλυτικά τις τιμές.
Το γράφημα από το Brazil Potash διερευνά πώς αυτοί οι δύο παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων.
1. Διαταραχές εφοδιαστικής αλυσίδας
Η πανδημία του COVID-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, αλλάζοντας τα εμπορικά πρότυπα, την παραγωγή και την κατανάλωση εμπορευμάτων.
Η πανδημία οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου πίεση στα παγκόσμια συστήματα τροφίμων μέσω ποικίλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στις καταναλωτικές συνήθειες, τους περιορισμούς του εργατικού δυναμικού και τις διαταραχές του εμπορίου, προκαλώντας αύξηση των τιμών.
Στη συνέχεια, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εμποδίζοντας τις εξαγωγές ζωτικών εμπορευμάτων για τα διεθνή συστήματα τροφίμων και προκαλώντας μια απότομη άνοδο τιμών.
Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας δημητριακών πριν από την εισβολή. Μαζί, η Ρωσία και η Ουκρανία εξάγουν περίπου το 28% του παγκόσμιου σιταριού και το 15% του αραβοσίτου.
Ταυτόχρονα, η βιομηχανία λιπασμάτων αισθάνθηκε επίσης μια πίεση, με το εμπόριο βασικών λιπασμάτων για τη φυτική παραγωγή να επηρεάζεται τόσο από την πανδημία COVID-19 όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
2. Κλιματική Αλλαγή
Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται και τα καιρικά μοτίβα γίνονται ολοένα και πιο απρόβλεπτα, παρατηρούμε μια αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο.
Η σοδειά ρυζιού της Ινδίας μειώθηκε κατά περίπου 8% το 2022 λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων, ενώ οι συνθήκες ξηρασίας στην ΕΕ οδήγησαν σε αποδόσεις σιτηρών που είναι περίπου 16% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Σύμφωνα με τη NASA, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρέχοντα ρυθμό, οι αποδόσεις των καλλιεργειών αραβοσίτου προβλέπεται να μειωθούν κατά 24% έως το 2030, αντίθετα, το σιτάρι μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 17%.
Λιπάσματα
Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων προκαλούν ανησυχία, καθώς επηρεάζουν άμεσα την επισιτιστική ασφάλεια. Όταν οι τιμές αυξάνονται, γίνεται πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να αντέξουν οικονομικά να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πείνα, υποσιτισμό και κοινωνική και πολιτική αστάθεια.
Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών των τροφίμων, όπως η αύξηση και η διαφοροποίηση της παγκόσμιας προσφοράς λιπασμάτων. Η διαφοροποίηση της παροχής λιπασμάτων μπορεί να μειώσει την πίεση που προκαλείται από διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού.
Επιπλέον, σημαντική είναι η χρήση λιπασμάτων που βελτιώνουν την αντοχή των φυτών σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ξηρασία.