Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκε η παραγωγή λιγνίτη. Όχι βεβαίως προς το συμφέρον του περιβάλλοντος αλλά προς αντιστάθμιση της ενεργειακής κρίσης με αιτία τα πρόσφατα παγκόσμιας διαστάσεως γεγονότα.
Η «βίαιη» απο-λιγνιτοποίηση ήταν βήμα προς ένα περιβάλλον πιο καθαρό, απαλλαγμένο από καύσιμη ύλη καταστροφική για τις επόμενες γενεές.
Αν υπολογίσουμε μάλιστα τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και πιο φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα (όπως LNG κ.λπ.), το ισοζύγιο μεταξύ της παύσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και της προστασίας του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων εργασίας από τις νέες επενδύσεις προφανώς κλίνει θετικά υπέρ μάλιστα της άμεσης απο-λιγνιτοποίησης.
Ως εκ τούτου, η πρόσφατη επιλογή του ελληνικού Κράτους προς την κατεύθυνση αύξησης 50% με αιτία την ακρίβεια από το κόστος παραγωγής λόγω της διεθνούς κρίσης, δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σε πανηγυρισμούς καθώς πέραν της αναγκαιότητός της αποτελεί στην ουσία της, αναγκαίο κακό.
- Επιχαίρει η αντιπολίτευση για δήθεν «ολίσθηση» της Κυβέρνησης προς τις θέσεις της. Αλλά στην ουσία επιχαίρει τι;
Στην ουσία επιχαίρει μικροκομματικά -ούτε καν μικροπολιτικά– γιατί θέλει να παρουσιάσει μία «ανάλγητη» κυβέρνηση η οποία δήθεν δεν λαμβάνει υπόψη της το κοινό καλό, το οποίο το προσωποποιεί στους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω αύξησης της τιμής τους, με σκοπό την απόκτηση πρόσκαιρων ψήφων, χωρίς όμως να εξηγεί ότι αυτή η επιλογή αποτέλεσε το «τελευταίο καταφύγιο» ενός σύγχρονου Κράτους για την ανακούφιση των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα και όχι η πρώτη επιλογή εξέτασης της λύσης αυτής όταν ήδη η Κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερα από 4 δις ευρω για την προστασία των ευάλωτων με επιδοτήσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Δίχως επίσης να τους ενημερώνει ότι το κόστος για την επιλογή αυτή, η οποία και προφανώς έπρεπε να ληφθεί δεδομένης και της αναγκαιότητας διασφάλισης και της απρόσκοπτης παραγωγής ενέργειας σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης, είναι εξαιρετικά βαρύ για το περιβάλλον.
Ουδεμία πρόταση δηλαδή για προστασία του περιβάλλοντος από τους άλλοτε υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ κ.λπ. Καμία φαντασία. Μόνον χρήση των εύκολων λύσεων των καφενείων. «Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Αυτή είναι η ορθή πολιτική πρακτική για τη σημερινή αντιπολίτευση. Όταν μέρος αυτής, και συγκεκριμένα η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποστήριξε με σθένος την απο-λιγνιτοποίηση στις «οικολογικές ημέρες της», με το κλείσιμο κατά το έτος 2019 δύο λιγνιτικών μονάδων, χωρίς όμως να δώσει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που σήμερα προωθούνται ως απόλυτης προτεραιότητας για το Κράτος.
- Το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη αποτελεί τρανό παράδειγμα της επιχειρηματικότητας, όπως και οι επενδύσεις της ΔΕΗ σε ανανεώσιμες πηγές για φθηνό ρεύμα και για προστασία του περιβάλλοντος.
Στις 2 το μεσημέρι της 9ης Μαρτίου, για λίγη μόλις ώρα, η τιμή του ρεύματος έπεσε στα 99,1 λεπτά/kWh.
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, είπε ότι αυτό δείχνει ότι πρέπει να γυρίσουμε τον διακόπτη σε «μόνο λιγνίτη».
- Το μεσημέρι της Κυριακής 10 Απριλίου, για δύο ώρες, η τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές ήταν μηδεν! επειδή αρκούσαν για την εξυπηρέτηση του δικτύου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω και της περιορισμένης ζήτησης.
Τώρα τι πρέπει να πει ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ;
Μήπως πρέπει να αποδεχθεί το αυτονόητο; Ό,τι δηλαδή πρέπει όλοι μαζί να συμφωνήσουμε στις διαχρονικές και ορθές πολιτικές επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Όχι στο διαχωρισμό πρασίνων – ροζ/μωβ και μπλε παλαιών λογικών.
Ο λιγνίτης είναι ακριβός (λαμβάνοντας υπόψη και την ακριβή συντήρηση των εργοστασίων και τις ανάλογες ανανεώσεις αδειών για τη λειτουργία τους) και βλάπτει.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φθηνές και δεν βλάπτουν.
Αυτή είναι η λογική, σε μία Χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία δεν διαθέτει ούτε πυρηνική ενέργεια όπως η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Γαλλία, ούτε χιλιόμετρα συνδέσεων με αγωγούς από διάφορες χώρες ώστε να ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση σε σχέση με την εκάστοτε ημερήσια τιμή.
Και κυρίως να μη ξεχνάμε ότι οι πολίτες έχουν μνήμη. Όχι κοντή.
Ο προγραμματισμός για απο-λιγνιτοποίηση έχει πραγματοποιηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί -συμπληρώνω- σχεδιασμός για επιτάχυνση και προτεραιοποίηση στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Με αποτέλεσμα, σήμερα εν μέσω της διεθνούς κρίσης που διάγουμε, εξαιτίας αυτής της ανεύθυνης στάσης των ετών 2015 έως 2019, η Ελλάδα να εφαρμόζει -πρόσκαιρα βεβαίως- το αναγκαίο κακό και όχι ορθές πρακτικές, όπως με φανφάρες επικαλείται η αντιπολίτευση.
Στην κρίση σας.