του Βάιου Κρόκου
Σε θέση να κινητοποιήσει το ποσό του 1 τρις δολαρίων είναι το ΔΝΤ, υπενθύμισε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Σύμφωνα με την ίδια, οι κυβερνήσεις, αντιμέτωπες με την πανδημία του κορονοϊού, οφείλουν να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία με συντονισμένο τρόπο εάν θέλουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.
Όλα τα μέτρα, “όλη αυτή η δουλειά –είτε είναι νομισματική, δημοσιονομική ή ρυθμιστική- είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται σε συνεργασία”, έγραψε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. “Η συνεχής επικοινωνία και ο στενός συντονισμός είναι τα καλύτερα φάρμακα για να εγγυηθούν ότι τα δεινά που προκαλεί ο ιός θα είναι σχετικά βραχύβιος”, πρόσθεσε.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό report, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα υπολογίσει με ακρίβεια τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία. Έχει ανακοινώσει απλά ότι η ανάπτυξη θα είναι ασθενέστερη από αυτή που καταγράφηκε πέρυσι.
Αλλά καθώς κλείνουν τα σχολεία και σταματά η οικονομική δραστηριότητα λόγω των μέτρων περιορισμού, πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι ο κόσμος θα υποχωρήσει σε ύφεση.
Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι σημαντικά μέτρα ανακοινώνονται “καθημερινά”, χαρακτηρίζοντας “τολμηρά” αυτά που ελήφθησαν από τις κεντρικές τράπεζες.
“Ωστόσο, προφανώς, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Ενώ εξαπλώνεται ο ιός, η ενισχυμένη συντονισμένη δράση θα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας”, σημείωσε.
Σε «αχαρτογράφητα νερά» η παγκόσμια οικονομία – μέτρα από Ε.Ε
Στη δίνη του κορωνοϊού βρίσκονται οικονομίες και κοινωνίες ανά τον κόσμο και παρά τα γενναία έκτακτα μέτρα το βίαιο sell off είναι αυτό που επικρατεί στις χρηματαγορές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πραγματική οικονομία. Αργά χθες το βράδυ, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν εκ νέου μέτρα για την αντιμετώπιση της εν εξελίξει κρίσης.
Συγκεκριμένα:
–την απαγόρευση των μη απολύτως αναγκαίων ταξιδιών προς την Ευρώπη: Για διάστημα 30 ημερών (με δυνατότητα παράτασης) όλα τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια προς τις χώρες της ΕΕ, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (μόνιμοι κάτοικοι, ιατρικό προσωπικό κ.α.). Η πρόταση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί σήμερα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο, όσοι μεταφέρουν αγαθά θα πρέπει να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα ώστε να μην διαταραχθεί ο ανεφοδιασμός της αγοράς με εμπορεύματα.
–ευελιξία στην εφαρμογή του κανόνα του 3% για το έλλειμμα. Έτσι, οι χώρες θα μπορέσουν να αυξήσουν τις δημοσιονομικές δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν την επιδημία και να περιορίσουν τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες
– Προτεραιότητα στον εξοπλισμό. Οι ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού ανάγκασαν την Κομισιόν να περιορίσει τις εξαγωγές αυτών των ειδών, ώστε να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα έχει διαθέσιμα προϊόντα. Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τις μάσκες, τα προστατευτικά γυαλιά, τις στολές και άλλα είδη για την κάλυψη του προσώπου, της μύτης και του στόματος. Η Γερμανία και η Γαλλία, που είχαν λάβει μέτρα ή είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές, συμφώνησαν τελικά να εξάγουν τέτοιο υλικό σε άλλες χώρες της ΕΕ και ιδίως στην Ιταλία.
–Αποδέσμευση πόρων. Οι Βρυξέλλες θα θέσουν στη διάθεση των χωρών το ποσό των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας. Τα χρήματα αυτά είχαν ήδη δοθεί στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων, όπως δεν είχαν χρησιμοποιηθεί και θα έπρεπε να επιστραφούν. Τώρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η Κομισιόν ελπίζει ότι θα μπορέσει επίσης να βρει άλλα 29 δισεκατομμύρια από επενδύσεις, δηλαδή συνολικά 37 δισεκ. ευρώ. Θα δώσει εξάλλου την άδεια στις χώρες μέλη να δαπανήσουν 28 δισεκ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (ποσά που προέρχονται από τον πολυετή προϋπολογισμό του 2014-20) και τα οποία δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί.
Μια άλλη πηγή εξεύρεσης πόρων είναι το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, απ’ όπου είναι εφικτό να διατεθούν έως και 800 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τέλος, οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν 1 δισεκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως εγγύηση προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ώστε να αποδεσμευτούν κεφάλαια κίνησης ύψους 8 δισεκ. ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
-Στήριξη στην έρευνα. Οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν 140 εκατομμύρια ευρώ από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για έρευνες που αφορούν την παραγωγή εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών. Κατατέθηκαν περισσότερες από 90 προτάσεις και έχουν επιλεγεί οι 17 από αυτές.
Οι υπουργοί Υγείας και Εσωτερικών συσκέπτονται καθημερινά μέσω τηλεδιάσκεψης ενώ ο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων, που εδρεύει στη Στοκχόλμη, συγκεντρώνει τα δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημίας και κάνει συστάσεις στις χώρες μέλη.