Μπορεί ακόμη να μη «μηδενίζουν τα κοντέρ» στα «κόκκινα» δάνεια που έχουν υπό τον έλεγχό τους, αλλά σίγουρα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες είναι σήμερα σε ναδίρ δεκαπενταετίας. Με ποσοστό NPE στο 4,6% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το τρίτο τρίμηνο του 2024, τα οποία επικαλέστηκε χθες το υπουργείο Οικονομίας, παρουσιάζοντας την πολύ θετική πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, παρουσιάζουν μια εικόνα καλύτερη και προ της κρίσης, αφού το 2007 ο δείκτης αυτός ήταν στο 5,2%.
Από τους πρώτους μήνες του 2025 οι ελληνικές τράπεζες, εκμεταλλευόμενες τον «Ηρακλή ΙΙΙ», ο οποίος πήρε παράταση έως τον Ιούνιο φέτος, με «προίκα» άλλο ένα επιπλέον δισεκατομμύριο από το αρχικό budget, σχεδιάζουν να χαμηλώσουν κι άλλο τον πήχη στα «κόκκινα» δάνεια, εξ ου και προγραμματίζουν τιτλοποιήσεις με τα 3 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του νέου «Ηρακλή».
Φυσικά, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της αγοράς, τα οποία συχνά αποτελούν θέμα συζήτησης, είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία έχουν μεν φύγει από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά παραμένουν στην οικονομία, έως ότου φύγουν και από τις εταιρείες διαχείρισης (servicers), ως ρυθμισμένα ή διαγραφέντα.
Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, ένα από τα σωτήρια εργαλεία στη διαχείριση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους, μετά τις βελτιώσεις τις οποίες έχει δεχθεί, έχει αρχίσει και αποδίδει σημαντικούς καρπούς στη συνολική εικόνα της αγοράς.