Κινητικότητα συνεχίζει να καταγράφει η εγχώρια αγορά «κόκκινων» δανείων, με τις νέες συναλλαγές – τόσο πρωτογενώς, όσο και δευτερογενώς – για το 2024 να υπολογίζονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ.
«Το επόμενο έτος θα βγουν στην αγορά – μέσω πωλήσεων ή τιτλοποιήσεων – ‘κόκκινα’ δάνεια, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά θα κυμανθούν στα πέντε δισ. ευρώ», τονίζουν στο NPL Confidential αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως στην υπόλοιπη Ευρώπη ο ρυθμός των συναλλαγών έχει μειωθεί σημαντικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον νέο «Ηρακλή» θα ενταχθούν, τόσο οι εκκρεμείς τιτλοποιήσεις (Frontier II, Sunrise III και Solar), όσο και νέες, όπως, για παράδειγμα το Frontier III της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και εκείνες των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι τράπεζες δρομολογούν και μικρότερες πωλήσεις χαρτοφυλακίων που θα τις βοηθήσει να προσεγγίσουν τον δείκτη NPE της Ευρώπης.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον των servicers κεντρίζει και το project Alphabet της PQH, ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, «παρών» στη διαδικασία, μέσω της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, έδωσαν οι Bain Capital, Fortress και Davidson Kempner, ενώ στη «μάχη» της διεκδίκησης είναι πολύ πιθανό να βρεθούν, τόσο η γερμανική EOS που είχε αποκτήσει το project Virgo από την doValue, όσο και η Intrum (κυρίως για το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο).
Όσον αφορά στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της White & Case, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στα χαρτοφυλάκια που αποκτήθηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια υπάρχει σημαντική δυνατότητα για πωλήσεις, ιδιαίτερα για μικρότερα χαρτοφυλάκια ή πακέτα δανείων. Όπως εξηγούν στελέχη των servicers, άλλωστε, η ομαλή λειτουργία της επίμαχης αγοράς αφενός, συμβάλλει στην εκπλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων των τιτλοποιήσεων και αφετέρου, αποτελεί ένδειξη της επιστροφής της χώρας στην οικονομική κανονικότητα.