*του Παύλου Λοΐζου, CEO της WiRE
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλιση και τα Επαγγελματικά Ταμεία Συντάξεων (EIOPA), κυκλοφόρησε μία ειδική έκθεση που αφορά τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Πέραν από τα συγκεκριμένα ευρήματα της έκθεσης αυτά καθ’ αυτά, το γεγονός ότι η EIOPA έφτασε στο σημείο να συντάξει ολόκληρη έκθεση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το πώς επηρεάζουν τις ασφαλιστικές εργασίες, αποτελεί από μόνο του μία απόδειξη πως τα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα στις πλείστες περιπτώσεις επηρεάζουν και διάφορους παραγωγικούς τομείς της πραγματικής οικονομίας.
Επί της ουσίας της έρευνας, διαφαίνεται πως τις ασφαλιστικές εταιρείες προβληματίζουν ιδιαίτερα έντονα κάποια καιρικά φαινόμενα όπως οι ανεμοστρόβιλοι, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες ποταμών και θαλάσσιων ακτών. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η έκθεση αποτελεί απλώς την πρώτη του είδους της και σκοπό έχει να καταδείξει τον αντίκτυπο των αυξανόμενων κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στον ασφαλιστικό τομέα.
Αρχίζοντας με τον κίνδυνο για πυρκαγιές, ο οποίος καταγράφει αυξητική τάση στη Νότια Ευρώπη τα τελευταία 5-10 χρόνια, εκτός από τις δραστηριότητες ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες αναμένουν σημαντική αύξηση της συχνότητας και των επιπτώσεων στη γεωργία, τη δασική ασφάλιση και σε περιουσίες τόσο εμπορικών επιχειρήσεων όσο και οικιστικών. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, ο κίνδυνος για αυξημένες πυρκαγιές παρακολουθείται ήδη ενεργά ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν (ή σχεδιάζουν να αυξήσουν) τα ασφάλιστρά τους και εισήγαγαν νέους περιορισμούς ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με διαχείριση ακινήτων αναμένεται να επηρεαστούν από τις πλημμύρες ποταμών. Στην Κύπρο δεν έχουμε τόσους πολλούς ποταμούς αν και τα τελευταία χρόνια έχουμε δει, για παράδειγμα, τον Πεδιαίο να υπερχειλίζει. Σ΄ αυτά τα πλαίσια, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αναφέρουν ότι τα ασφάλιστρα έχουν αυξηθεί (ή είναι υπό εξέταση για αύξηση). Αυτό έχει γίνει κατά κύριο λόγο στην Ιταλία, την Ιρλανδία και σε μικρότερο βαθμό στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, σύμφωνα με την έκθεση.
Επιπρόσθετα, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις προβληματίζουν επίσης η αυξανομένης έντασης ανεμοθύελλες αλλά και οι πιο συχνές και παρατεταμένης διάρκειας περίοδοι ξηρασίας που χαρακτηρίζονται από την έλλειψη βροχοπτώσεων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ο ρόλος της τεχνολογίας
Φανταστείτε τώρα αν μία start up εταιρεία τεχνολογίας συνέλεγε αυτόματα δεδομένα για όλα τα ακίνητα σε κάθε χώρα, δημιουργούσε ένα ξεχωριστό προφίλ για κάθε ακίνητο και το διέθετε στις ασφαλιστικές εταιρείες. Ένα προφίλ το οποίο θα παρέχει εμπεριστατωμένη αξιολόγηση κινδύνου για σκοπούς της ασφαλιστικής βιομηχανίας μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού, οι ασφαλιστικές εταιρείες και όχι μόνο, να μπορούν να έχουν σε πραγματικό χρόνο μια αξιολόγηση για τις υπάρχουσες αδυναμίες που επηρεάζουν μια συγκεκριμένη περιοχή (π.χ. εγγύτητα σε σεισμικές ρωγμές, πιθανότητα πλημμύρας, το είδος και το βάθος των πετρωμάτων, αναγνώριση περιοχής ως ευάλωτης σε πυρκαγιές ή στη μετατόπιση γης, πυκνότητα βλάστησης, κ.λπ.). Και το κερασάκι στην τούρτα; Με το πάτημα του ίδιου κουμπιού να λαμβάνουν μία εκτίμηση για το κόστος αντικατάστασης της κάθε οικοδομής. Μπορείτε να υπολογίσετε πόσες ανθρωποώρες και λειτουργικό κόστος μπορεί να εξοικονομήσει μία επιχείρηση, στην περίπτωση μας μία ασφαλιστική εταιρεία, αν έχει στη διάθεσή της ένα τέτοιο εργαλείο που αξιολογεί με αυτοματοποιημένες διαδικασίες όλα τα δεδομένα που βρίσκονται εκεί έξω. Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Όσα αναφέραμε δεν είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας ή κάτι που θα γίνει στο μακρινό μέλλον. Ήδη βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο με τους συνεργάτες μας για να μετατρέψουμε εκατομμύρια διαθέσιμα δεδομένα σε πραγματική και αξιόπιστη πληροφορία. Ευελπιστούμε πως το στάδιο της επεξεργασίας των δεδομένων σύντομα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και έτσι θα βάλουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι ώστε τα δεδομένα να αξιοποιηθούν προς όφελος και των επιχειρήσεων και του κοινωνικού συνόλου.