Στην 28η θέση στο σύνολο των 100 χωρών του Δείκτη Κυβερνοασφάλειας για το 2018, και στην 20η θέση στο σύνολο των 28 κρατών – μελών της ΕΕ λόγω των καθυστερήσεων που έχουν προκύψει σχετικά με την εναρμόνιση των ευρωπαϊκών νομοθετικών πράξεων στο εθνικό δίκτυο βρίσκεται η Ελλάδα. Οι κυβερνοεγκληματίες, όμως δεν χάνουν χρόνο κλέβουν πληροφορίες για το μεροκάματο.
της Ελενας Ερμείδου
Δυστυχώς οι κυβερνήσεις συνήθως δεν επενδύουν εγκαίρως σε νευραλγικούς τομείς, αλλά αντιθέτως αναλαμβάνουν δράση μόνο αφού έρθουν αντιμέτωπες με μια καταλυτική έξαρση ενός προβλήματος. Με αυτό το τρόπο δαπανούν πολύ περισσότερα χρήματα θα δαπανούσαν αρχικά.
Ποιο είναι το μέγεθος μίας κυβερνοαπειλής
Σήμερα διαρρέουν 30.000 αρχεία ανά λεπτό. Το ρήγμα στα data αντιστοιχεί σε μέσο κόστος 3,87 εκατ. ευρώ. Η πιθανότητα για ένα αντίστοιχο περιστατικό ανέρχεται σε 28,1% και ο μέσος χρόνος εντοπισμού είναι 197 μέρες, σύμφωνα με συνέδριο του Economist για του cyber κινδύνους που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα.
Η αγορά για την ασφάλεια της τεχνολογίας αντιστοιχεί σε 143 δισ δολάρια και θα τρέξει με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 7,8% την περίοδο 2017-2022. Η ανάγκη υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, η πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος ΙΤ, το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, οι νέες κυβερνοαπειλές και η έλλειψη δεξιοτήτων είναι οι κύριες προκλήσεις στις ημέρες μας.
Το 94% των μεγάλων επιχειρήσεων έχει προετοιμαστεί για μια κρίση παραδοσιακού τύπου, αλλά μόνο το 42% έχει προετοιμαστεί για ένα περιστατικό υποκλοπή. Το κόστος δε, μιας κυβερνοεπίθεσης σε μια μεγάλη εταιρεία είναι πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι το κόστος μιας παραδοσιακής κρίσης.
Η αντίληψη πως η πρόκληση αφορά κυρίως την ομάδα ασφάλειας IT μιας εταιρείας είναι λανθασμένη, το πρόβλημα αφορά πρωτίστως την ομάδα ανώτατης ιεραρχίας και τον διευθύνοντα σύμβουλο, καθώς σχετίζεται με τη διαχείριση οικονομικών και νομικών επιπτώσεων, καθώς και με την εταιρική φήμη.
Η Ελλάδα σύμφωνα με την ΤτΕ είναι ουραγός στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, ένα βήμα μπροστά από τη Ρουμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2018. Σύμφωνα με στοιχεία το 2017 σε σύγκριση με το 2014, οι συναλλαγές μέσω ebanking και mobile banking στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 95%.