Διπλωματικές πιέσεις κι επίθεση φιλίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για συγκροτηθεί κοινό μέτωπο κατά των ΗΠΑ στο εμπόριο επιχειρεί η Κίνα.
Οι κινέζικες επιχειρήσεις έχουν πλέον αποκτήσει ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό έδαφος τα τελευταία χρόνια και οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν σημαντική συμμετοχή στα μεγάλα project της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».
Το Πεκίνο πιστεύει ότι μπορεί να έρθει πιο κοντά με τις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας συμμαχία κατά του Ντόναλντ Τραμπ.
Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Η Κίνα πιέζει την Ε.Ε. να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση με ηχηρό μήνυμα κατά των πολιτικών του Τραμπ κατά την Ευρω-Κινεζική Σύνοδο Κορυφής, που θα λάβει χώρα στο Πεκίνο, στις 16 και 17 Ιουλίου.
Ωστόσο η Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters , αντιστέκεται. Θεωρείται πιο πιθανό η Σύνοδος να καταλήξει σε ένα «μετριοπαθές» ανακοινωθέν, το οποίο θα επιβεβαιώνει την προσήλωση των δύο πλευρών στο πολυμερές σύστημα εμπορικών διαπραγματεύσεων και στον εκσγυχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, παρά σε ένα ανακοινωθέν- καταδίκη της στάσης του Αμερικανικού προέδρου, όπως θέλει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν στο Reuters ότι τα κινεζικά κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης προωθούν συστηματικά το μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι στο πλευρό της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο, που έχει ξεσπάσει. Στις δύο προηγούμενες Συνόδους, το 2016 και το 2017 δεν κατέστη δυνατό να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, εξαιτίας των διαφωνιών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και το εμπόριο.