Οι δυνατότητες της χώρας να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υποδοχής επιχειρηματικής αποστολής τσεχικών εταιρειών νανοτεχνολογίας χθες, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου, Χάρης Λαμπρόπουλος ο υπεύθυνος για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και επίσης μέλος του ΔΣ, Ανδρέας Μπεκυράς και ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, ο Γεώργιος Φιλιόπουλος καλωσόρισαν τον πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας, Jakub Karfik και την αποστολή των οκτώ τσεχικών εταιριών με υψηλή εξειδίκευση στη νανοτεχνολογία.
Ο κ. Λαμπρόπουλος, στον χαιρετισμό του, σύμφωνα με ανακοίνωση, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι “η νανοτεχνολογία είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στον κόσμο και η κινητήρια δύναμη πίσω από μία νέα βιομηχανική επανάσταση”. Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στο όραμα το επιμελητηρίου για τη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Αθήνας, σημειώνοντας ότι “όραμά μας είναι το ΕΒΕΑ να προχωρήσει πέρα από την επώαση και την επιτάχυνση. Αυτή τη στιγμή καταρτίζουμε το νέο μας σχέδιο, προκειμένου να διευκολύνουμε τη δημιουργία μιας “ομπρέλας”, που θα παρέχει θεσμική εκπροσώπηση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να λειτουργήσουμε ως περαιτέρω καταλύτης για το οικοσύστημα των start-ups στην πατρίδα μας”.
Ο κ. Φιλιόπουλος, υπογράμμισε την επιτυχημένη συγκυρία της επίσκεψης τονίζοντας ότι: “συμπίπτει με αλλαγές που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και με τις παγκόσμιες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα και η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινητοβιομηχανιών και κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων επενδύουν στην Ελλάδα. Επιπλέον, στα τέλη του περασμένου έτους, η Microsoft ανακοίνωσε επένδυση που αφορά την κατασκευή τριών data centers”. Πρόσθεσε επίσης ότι: “η Ελλάδα διαθέτει περισσότερες καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς και ένα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης. Η καινοτομία είναι εμφανής σε σειρά τομέων, από τον ναυτιλιακό εξοπλισμό έως τα δομικά υλικά και τις βιοεπιστήμες. Η χώρα βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή θέση για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις”.
Ο πρέσβης της Τσεχίας στην Αθήνα, Jakub Karfik, ανέφερε: “είναι μεγάλη μου τιμή και ευχαρίστηση να παρουσιάσω στην Ελλάδα την αντιπροσωπεία των τσεχικών εταιρειών που ασχολούνται με την νανοτεχνολογία. Ο ρόλος μου είναι να ενθαρρύνω την επιτυχή και γόνιμη συνεργασία, προς όφελος και των δύο αντισυμβαλλομένων.”
Τις εισηγήσεις ακολούθησαν οι παρουσιάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου από τον Νικόλαο Στάμου και του Συνδέσμου Βιομηχανίας Νανοτεχνολογίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, από τον Jiri Kus. Η ενημερωτική εκδήλωση έληξε με την παρουσίαση οκτώ τσεχικών εταιριών με υψηλή εξειδίκευση στη νανοτεχνολογία, ενώ ακολουθήσαν συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις.