Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ένα διεθνές panel ειδικών στην αειφορία της οικονομίας συναντήθηκε στο Delphi Economic Forum για να συζητήσει τις προοπτικές που προσφέρονται μέσα από το Impact Investing (ΕΠΚΑ Επενδύσεις Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Αποτυπώματος), σε νέες τεχνολογίες που εστιάζουν στην καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής. Η συζήτηση που συντονίστηκε στις 7 Απριλίου από τον Πρόεδρο του Hellenic Impact Investing Network και Managing Partner του Swiss Impact Office, Κωστή Τσελένη, είχε ως τίτλο “REPowerEU: How can climate tech impact investments catalyze Europe’s energy independence from fossil fuels.”
Η πρώτη ερώτηση του panel αναφέρθηκε στις δράσεις που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο των τοπικών κοινωνιών σε αυτή. Απαντώντας, ο Ιδρυτής του Good Move Initiatives, Αντώνης Schwarz εξήγησε ότι υπάρχουν διάφορες δυσκολίες και εμπόδια στην ενεργειακή μετάβαση, όμως καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των απαραίτητων υποδομών θα έχει η συμβολή της κάθε τοπικής κοινωνίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι απαραίτητη η προβολή των οφελών και συνεπώς, η ανάπτυξη σχέσεων με τους τοπικούς εμπλεκόμενους, καθώς και η εμπλοκή τους στην εξέλιξη σημαντικών έργων υποδομών για ΑΠΕ.
Στη συνέχεια ο Rolf Nagel, ΔΣ της Munich Venture Partners μίλησε για τον καίριο ρόλο της αποθήκευσης ενέργειας και των σχετικών τεχνολογιών που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν μικρότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μέσα από εκατομμύρια διαθέσιμους χρήστες μικρής εμβέλειας μπορεί να έρθει σημαντικό άλμα στην ανάπτυξη χρήσης των ΑΠΕ., μια και κάθε νοικοκυριό θα αποκτήσει τη δυνατότητα να λειτουργεί σαν ένα αυτόνομο «εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας».
Ο Fabian Karger, διευθυντής επενδύσεων της SUSI Partners αναλύοντας τη σημασία της ενεργειακής αποδοτικότητας ως βασικό πυλώνα για την ενεργειακή μετάβαση, εξήγησε ότι η πιο «καθαρή KwH είναι αυτή που δεν έχει καταναλωθεί». Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στον Ενεργειακό Κλάδο, καθώς και στενή παρακολούθηση της αγοράς, μια και υπάρχουν πολλές ανεκμετάλλευτα επιχειρηματικά μοντέλα και καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας. Σε ερώτηση σχετικά με επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το Υδρογόνο, ο κ. Karger ανέφερε ότι ήδη εξετάζουν πρωτοβουλίες που εξελίσσουν τεχνολογίες με βάση το στοιχείο, και εφαρμόζουν τέτοιες τεχνολογίες.
Ο Επικεφαλής του ESG της Πειραιώς Financial Holdings, Δημήτρης Δημόπουλος, προσέθεσε ότι προκειμένου να επιτευχθεί το “Green Deal” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Net Zero μέχρι το 2050 και η μείωση κατά 55% των εκπομπών μέχρι το 2030, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις ύψους €28τρις στα επόμενα χρόνια. Οι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι δεν επαρκούν και θα απαιτηθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Οι τράπεζες θα έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Ωστόσο, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο στόχος για Net Zero, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί ολόκληρη η κοινωνία χωρίς εξαιρέσεις.
Κλείνοντας ο κ. Τσελένης αναφέρθηκε στο ρόλο των Impact Funds στην προώθηση της βιώσιμης καινοτομίας, φέρνοντας για παράδειγμα εταιρεία παραγωγής τεχνολογίας στην Ελλάδα που συνδυαζει γυάλινες κατασκευές με φωτοβολταικά panels και απεθύνεται σε θερμοκήπια και αγροτικές καλλιέργιες. Η τεχνολογία την οποία αξιολογεί με άλλου συνεργάτες στην Ελλάδα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανάπτυξη των καλλιεργιών ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα στους αγρότες να παράγουν 100% καθαρή ενέργεια.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ / PANEL
ANTONIS SCHWARZ, Γερμανία / Global Investor, Ιδρυτής – Good Move Initiatives
Ο κ. Schwarz, από το Μόναχο της Γερμανίας, είναι επενδυτής με εξειδίκευση σε Impact Investing, με έντονη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση και εκτενή γνώση στην Ευρωπαϊκή αγορά του Impact Investing. Υπέρμαχος κοινωνικών δράσεων, το 2016 ίδρυσε στο Βερολίνο το Guerrilla Foundation, με στόχο να υποστηρίξει δραστηριότητες που θα επιφέρουν σημαντική κοινωνική αναβάθμιση στην Ευρώπη. Το 2018, έλαβε το Βραβείο Φιλανθρωπίας CIVICUS Nelson Mandela-Graça Machel Brave Philanthropy για αυτή την πρωτοβουλία. Επιπλέον ο κ. Schwarz είναι συνιδρυτής του Center for Sustainable Finance and Private Wealth στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, καθώς και του Οργανισμού Vouliwatch, που προωθεί την Πολιτική Υπευθυνότητα και τη Διαφάνεια στην Ελλάδα. Εργάζεται σαν σύμβουλος ΕΠΚΑ στη συμβουλευτική εταιρεία impact investing consultant PHINEO (Βερολίνο). Κατέχει Bachelor σε European Studies από το King’s College London και Masters in Management από το IE University.
DR. ROLF NAGEL, Γερμανία, Διευθύνων Σύμβουλος, Munich Venture Partners
O Dr. Rolf Perikles Nagel είναι ιδρυτής και Σιευθύνων Σύμβουλος της Munich Venture Partners στη Γερμανία Germany. Το fund εστιάζει σε καινοτόμες τεχνολογίες που επιφέρουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η MPV έγινε γνωστή μέσα από επενδύσεις σε σημαντικές εταιρείες όπως οι Sonnen-Battery (Shell), Relayr-IoT software (MunichRE), Electrochaea Power-to-Gas or Novihum Permanent soil-humus concentrate. Ο κ. Nagel είναι στο ΔΣ των εταιρειών Novihum και Silicon Line. Στο παρελθόν έχει τέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος στην Star Ventures ( VC με έδρα το Μόναχο και το Τελ Αβίβ), συνεισφέροντας στην επιτυχία εταιρειών όπως οι Medigene, Sequenom, Ciena, Floware, RF Micro Devices και Capstone. Επιπλέον, στο παρελθόν είχε επιτελικούς ρόλους σε εταιρείες όπως η DBG (επενδυτικός κλάδος της Deutsche Bank) και η Vialog Automation. Είναι κάτοχος διδακτορικού σε Business Economics από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, υπότροφος στο Sloan School του ΜΙΤ, και κάτοχος MBA από το WHU Germany. Είναι μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Βραδεμβούργης και μέλος της επιτροπής για το Διαγωνισμό Ενεργειακής Μετάβασης στην Εθνική Ενεργειακή Υπηρεσία της Γερμανίας DENA.
FABIAN KARGER, Αυστρία, Director Investments, SUSI Partners AG
Ο κ. Karger εργάζεται στη SUSI Partners από το 2015. Είναι υπεύθυνος για την Έναρξη, Δόμηση και Εκτέλεση Συναλλαγών Μεταβατικής Ενέργειας για την περιοχή DACH/CEE/SEE, με είσοδο στην Ευρωπαϊκή αγορά. Διαθέτει εκτενή πείρα στη δόμηση asset based χρηματοδοτικών λύσεων, καθώς και διάφορων έργων Ενεργειακής Αποδοτικότητας και ΑΠΕ. Προτού ενταχθεί στο δυναμικό της SUSI, εργάστηκε στην UniCredit, και την Oaklins. Κατέχει MSc in International Finance (Dist.) από το University of Leeds καθώς και BSc in Business Administration από το ZHAW School of Management & Law.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ, Ελλάδα, Sustainability Manager, Piraeus Bank
O κ. Δημόπουλος είναι Υπεύθυνος τους τομέα ESG στον Όμιλο Τράπεζα Πειραιώς. Ασχολείται με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη διατήρηση του περιβάλλοντος από το 1989, έχοντας εργαστεί στην περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ, στην οποία εξακολουθεί να συμμετέχει ώς μέλος του ΔΣ. Το 2006 εντάχθηκε στο δυναμικό της Τράπεζας Πειραιώς σαν μέλος του Περιβαλλοντικού Τμήματος της εταιρείας, συντονίζοντας έργα με κοινοτική επιχορήγηση. Είναι μέλος της ομάδας Project Management Office (PMO), η οποία ενσωματώνει στη βιώσιμη στρατηγική της Τράπεζας θέματα Κλιματικού και Περιβαλλοντικού εν γένει ρίσκου, παράλληλα εκπροσωπώντας την Τράπεζα στην ομάδα UNEP FI. Επιπλέον συμμετείχε στη διαμόρφωση την Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής του ΟΗΕ (UN Principles for Responsible Banking). Είναι ενεργό μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας της ΕΕ Business @ Biodiversity Platform, ενώ συμμετέχει και σε άλλες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα. Κατέχει BSc και PhD στη Βιολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
KOSTIS TSELENIS, Ελβετία (Συντονιστής & Προεδρεύων) / Managing Partner – Swiss Impact Office, Πρόεδρος του Hellenic Impact Investing Network
Με βάση τη Ζυρίχη, ο κ. Τσελένης έχει διαχειριστεί διεθνή ιδιωτικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια εκατοντάδων εκαττομυρίων με επίκεντρο την βιωσιμότητα και τις Επενδύσεις Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Αποτυπώματος (ΕΠΚΑ), έναν ορισμό που έχει αποδώσει ο ίδιος στα ελληνικά για πρώτη φορά, αναφερόμενος στην μεθοδολογία του Impact Investing. Ως πρωτοπόρος στις ΕΠΚΑ, έχει συμμετάσχει σαν ομιλητής και συντονιστής σε σειρά διεθνών διοργανώσεων, ενώ έχει παράλληλα πλούσια αρθρογραφία σχετικά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Παράλληλα έχει κάνει διαλέξεις πάνω στο θέμα στα Πανεπιστήμια της Λωζάνης, της Γενεύης, του St. Gallen κ.α. Το 2018 ίδρυσε το Hellenic Impact Investing Network, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας γύρω από τις ΕΠΚΑ στην Ελλάδα.