Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και το μέλλον της εργασίας ήταν το θέμα της συζήτησης που διοργανώθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican Γιάννης Καντώρος περιέγραψε πώς μέσα σε λίγες ημέρες και με αφορμή την πανδημία εταιρίες με χιλιάδες εργαζόμενους έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της εξ αποστάσεως εργασίας. “Εργαλεία υπήρχαν, απλώς δεν τα χρησιμοποιούσαμε”, ανέφερε. Σχετικά με την επόμενη ημέρα στον τομέα της εργασίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ο κ. Καντώρος τόνισε ότι οδεύουμε προς ένα υβριδικό μοντέλο, που θα συνδυάζει τον παραδοσιακό τρόπο με την τηλεργασία.
Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας της χώρας μας, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δεν έχει πολλά χρόνια ζωής και πρέπει να επανασχεδιαστεί για να πάψουμε να ακολουθούμε παλιές συνταγές. “Σήμερα το σύστημα υγείας κινείται γύρω από το νοσοκομείο, ενώ πρέπει να κινείται γύρω από τον ασθενή”, είπε ο κ. Καντώρος που υπογράμμισε τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στο πρωτοβάθμιο επίπεδο της υγείας.
Για την εκπαίδευση στην περίοδο της πανδημίας μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιλτιάδης Νεκτάριος. Όπως είπε, η εμπειρία αυτή απέδειξε ότι χάρη στις σύγχρονες πλατφόρμες τα πανεπιστήμια μπορούν άνετα να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως για κάποιο διάστημα. Αυτό, ωστόσο, ενώ λειτουργεί ιδανικά για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες των προπτυχιακών φοιτητών.
Σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Νεκτάριος επισήμανε ότι υπάρχουν μοντέλα του εξωτερικού που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα, όπως για παράδειγμα αυτό της Σουηδίας που αντιμετωπίζει τη μαύρη οικονομία, ενώ συγχρόνως λύνει τα προβλήματα εργαζομένων και εργοδοτών. “Χρειάζεται επιτέλους μία διακομματική συναίνεση για να αλλάξει το σύστημα”, υπογράμμισε.