Στη θεματολογία του Συνεδρίου που οργάνωσε η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος στις 7 Δεκεμβρίου για την Υγεία, με θέμα «Εστιάζοντας στις ανάγκες του αύριο», η υιοθέτηση και λειτουργία των Diagnosis Related Groups (DRGs) αποτέλεσε ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θέμα συζήτησης.
Η εφαρμογή των DRGs παραμένει ζητούμενο στην Ελλάδα, μολονότι είναι ένα σύστημα που διεθνώς εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1970 και έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε και στη χώρα μας μια ενιαία αντίληψη για τα DRGs, μια κοινή γλώσσα» παρατήρησε ο συντονιστής της συζήτησης στο σχετικό με το θέμα πάνελ εισηγητών Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής ασφαλίσεων Ζωής και Υγείας της INTERAMERICAN, με μακρά διεθνή εμπειρία στον σχεδιασμό συστημάτων υγείας. Επισημαίνεται ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει σε προτεραιότητα στην ατζέντα της τη διερεύνηση των DRGs ως τρόπου αποζημίωσης των νοσοκομειακών υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι.
Μια καθαρή προσέγγιση του ζητήματος εκ μέρους του θεσμικού φορέα της ασφαλιστικής αγοράς, που προωθεί ήδη το έργο της σύνταξης ενός χάρτη πορείας για τις προοπτικές ανάπτυξης, υιοθέτησης και γενικευμένης εφαρμογής των DRGs από τις ασφαλιστικές εταιρείες, έδωσε ο Γιάννης Καντώρος, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδοςκαι διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN.
Τα DRGs κατά τον ομιλητή θα έπρεπε να αποτελούν ήδη πυλώνες για ένα σύστημα περισσότερο ορθολογικό, αντικειμενικό και δίκαιο. «Το ισχύον σύστημα» ανέφερε «δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε ατελείωτες αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και διαπραγματεύσεις, σε ένα black box, που δυσκολευόμαστε ιδιαίτερα να το διαχειριστούμε. Αυτό το αδιέξοδο αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες για την καθήλωση της αγοράς στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας».
Ο Γιάννης Καντώρος ζήτησε μια συμφωνία όλων των συμμετεχόντων στον πολυπαραγοντικό τομέα της Υγείας επί της αρχής για την ανάγκη να δημιουργηθούν και να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα τα DRGs, παρατηρώντας πως «ίσως τα DRGs αποτελέσουν το πρώτο χειροπιαστό έργο, όπου μπορούμε να έχουμε πραγματικά μια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Όπως υποστήριξε, πρόκειται για ένα καθολικό στην εφαρμογή του σύστημα, στο οποίο δεν έχει νόημα η διαφοροποίηση.
Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN εξέφρασε τη βούληση της ασφαλιστικής αγοράς να συνεισφέρει σε συνεργασία με το δημόσιο στην προσπάθεια για υιοθέτηση των DRGs, ώστε να επιτευχθεί μια αποτελεσματικότερη διαχείριση και ένα βιώσιμο σύστημα, αφού «η μεγάλη πρόκληση που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον είναι η εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, που είναι κοινωνικό αγαθό, με λιγότερα χρήματα».
Καταλήγοντας, τόνισε ότι «μόνον έτσι θα αναστραφούν δείκτες όπως η μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης στη χώρα μας, στοιχείο που δεν έχει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και αυτό είναι αρκετό για να ενεργοποιήσει θετικά όλους τους παράγοντες προκειμένου να υιοθετηθούν τα DRGs».
H INTERAMERICAN, με δεδομένο το ενδιαφέρον της για τον κλάδο ασφάλισης της Υγείας όπου επενδύει σε ιδιόκτητες υποδομές, σε πρωτοποριακά συστήματα με πρόσφατο το καινοτόμο bewell, καθώς και με μεγάλο ανάπτυγμα ασφαλιστικών εργασιών στον τομέα, υποστήριξε χορηγικά το Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος.