Μπορεί σε επίπεδο αφίξεων ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίζει να καταγράφει ανοδική πορεία, όμως τόσο ο χρόνος παραμονής όσο και τα ποσά που ξοδεύουν μειώνονται, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Eurobank.

Το λεγόμενο «Shopping in Greece», πέρα από το αμιγώς αγοραστικό κομμάτι, περιλαμβάνει κι εκείνο της εμπειρίας, η οποία σε κάθε περιοχή της χώρας είναι διαφορετική για τους επισκέπτες και συνδέεται άμεσα και με τα προϊόντα που προσφέρουν τα τοπικά της καταστήματα.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες και η συνάντηση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ Σταύρο Καφούνη, για την ανάδειξη της αγοραστικής εμπειρίας στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκαν οι τομείς στους όποιους οι συνέργειες τουριστικού και εμπορικού τομέα μπορούν να συμβάλλουν στην προσέλκυση επισκεπτών με αγοραστικό ενδιαφέρον. Προσφέροντας παράλληλα σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.

«Να αναδείξουμε τις εμπορικές αγορές της Ελλάδας ως αυθεντικό κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας»

«Οι κλάδοι του λιανεμπορίου με μεγαλύτερη δυναμική προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος είναι αυτοί που συνδυάζουν την αυθεντικότητα του ελληνικού προϊόντος με μια μοναδική εμπειρία αγοράς», επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν, τα τοπικά προϊόντα διατροφής, κοσμήματα και χειροποίητα αξεσουάρ, φάσματα, είδη ένδυσης και υπόδησης από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τα φυσικά καλλυντικά με ελληνικά συστατικά. Επίσης, αναμνηστικά, κεραμικά, αντικείμενα design και λαϊκής τέχνης αλλά και βιβλία, χάρτες ή είδη γραφής με ελληνικό περιεχόμενο.

«Όμως, εξίσου σημαντική με το τι αγοράζει ο επισκέπτης είναι και το πού και πώς το αγοράζει. Η δύναμη της ελληνικής αγοράς βρίσκεται στο μικρό κατάστημα, στον Έλληνα έμπορο που αφηγείται την ιστορία του προϊόντος του, στον διάλογο, στο χαμόγελο, στην αίσθηση φιλοξενίας που μετατρέπει την αγορά σε εμπειρία ζωής» όπως εξηγεί ο κ. Καφούνης.

Μεταξύ των στόχων του «Shopping in Greece» είναι και η ανάδειξη νέων προορισμών ως εμπορικών σημείων. Πέραν δηλαδή των δημοφιλών τουριστικά που ήδη εμφανίζουν μία δυναμική.

«Μέσα από το «Shopping in Greece», στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις εμπορικές αγορές της Ελλάδας ως αυθεντικό κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Από τον παραδοσιακό εμπορικό δρόμο ενός νησιού μέχρι το σύγχρονο εμπορικό κέντρο μιας μεγάλης πόλης, η δράση φιλοδοξεί να φέρει τον επισκέπτη πιο κοντά στην πραγματική ζωή των τόπων που επισκέπτεται» σημειώνει ο κ. Καφούνης και συμπληρώνει:
«Με αυτόν τον τρόπο, το εμπόριο γίνεται εργαλείο για τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, αλλά και μοχλός στήριξης για περιοχές και εμπορικές αγορές που έως τώρα δεν ανήκουν στον τουριστικό χάρτη. Μέσα από τη σύνδεση εμπορίου – τουρισμού – πολιτισμού, μπορούμε να αναδείξουμε εμπορικά κέντρα πόλεων, ηπειρωτικές διαδρομές, παραδοσιακές αγορές νησιών, ακόμα και μικρές γειτονιές με έντονη τοπική ταυτότητα».
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, αυτό το εγχείρημα μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, μέσα από στοχευμένες καμπάνιες σε city break προορισμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα κ.ά.) και να εξελιχθεί σε ένα δίκτυο προορισμών εμπορικού τουρισμού σε όλη τη χώρα, με διαδρομές που συνδέουν πόλεις, νησιά, ηπειρωτική χώρα και αγορές.Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η στρατηγική, σημειώνει ο κ. Καφούνης, περιλαμβάνει στοχευμένες ενέργειες σε βασικές ξένες αγορές, οι οποίες αποτελούν σταθερούς τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού.
«Ωστόσο, δεν περιοριζόμαστε εκεί. Ο στόχος είναι διττός: Αφενός, να απευθυνθούμε σε αγορές με ήδη ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, ενισχύοντας τη σύνδεση του επισκέπτη με την τοπική αγορά. Αφετέρου, να ανοίξουμε νέους δρόμους προβολής σε αγορές όπου η ελληνική ταυτότητα έχει δυνατότητες να αποκτήσει πολιτιστικό και εμπορικό βάθος» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.