Του Enrique Diaz – Alvarez

 

Παγκοσμίως, τα χρηματοοικονομικά assets σημείωσαν ανοδικό ράλι, καθώς οι  μετοχές των ΗΠΑ έφτασαν σε νέα υψηλά και οι τιμές των commodities ανέκαμψαν από το ξεπούλημα μετά τη συνεδρίαση της Fed. Τα νομίσματα συμπεριφέρθηκαν όπως είχαν και πριν από τη συνάντηση της Fed. Το δολάριο επανέλαβε την πτωτική του τάση, τα ασφαλή καταφύγια όπως το γιεν Ιαπωνίας και το ελβετικό φράγκο υπέφεραν και τα νομίσματα που εξαρτώνται από τα commodities σημείωσαν υπεραπόδοση, ιδίως τα λατινοαμερικάνικα.

Οι αγορές φαίνεται να πιστεύουν ότι, επικοινωνιακά, μετά τη συνάντηση του Ιουνίου τα μηνύματα της  Ομοσπονδιακής Τράπεζας  έχουν χάσει κάτι από τον τολμηρό τόνο που έβγαζαν παλαιότερα. Τείνουμε να συμφωνούμε με την άποψη αυτή, με βάση το γεγονός ότι τα λόγια δεν κοστίζουν, και η όποια πολιτική αντίσταση θα καταστήσει δύσκολη την αλλαγή του έντονα πληθωριστικού μείγματος πολιτικής τόσο  βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα. Αυτή την εβδομάδα, το επίκεντρο επιστρέφει σε μακροοικονομικούς δείκτες, ιδίως τα προσωρινά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου που αναμένεται την Πέμπτη από την Ευρωζώνη, καθώς και από την έκθεση για την απασχόληση που θα βγει από τις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Στερλίνα

 

Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν κάπως κάτω από το προσδοκώμενο, αν και σε πολύ ισχυρά επίπεδα, δείχνοντας μια αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα στους περισσότερους τομείς. Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας ουσιαστικά καθυστερεί μέχρι τον Σεπτέμβριο κάθε σοβαρή συζήτηση για πιο αυστηρή πολιτική. Είναι κατανοητό αυτό, καθώς έως τότε θα είναι πιο σαφής η εικόνα για το εάν οι πληθωριστικές πιέσεις είναι μεταβατικές.  Με αυτά τα σοβαρά μακροοικονομικά και πολιτικά δεδομένα εκτός συζήτησης, φαίνεται πως η ατζέντα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις και πως η στερλίνα θα πρέπει να επηρεαστεί από γεγονότα εκτός χώρας.

Ευρώ

 

Σε αντίθεση με την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, οι δείκτες PMI εμφανίστηκαν πιο δυνατοί από το αναμενόμενο, και για την ακρίβεια έφτασαν σε υψηλό 15 ετών, καθώς η άρση των lockdown εκτίναξε τη ζήτηση που είχε βρεθεί σε καθίζηση. Φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η εκτίμησή μας για μια ισχυρότερη και ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, μετά από την εμπειρία των ΗΠΑ, θα πραγματωθεί. Οι εκθέσεις για τον πληθωρισμό παντού έχουν αποκτήσει μεγάλη σημασία, και η έκθεση για τα πρώιμα στοιχεία πληθωρισμού για τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη δεν θα αποτελεί εξαίρεση. Βλέπουμε περιθώρια για μια ακόμη ανοδική έκπληξη, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάκαμψη του ευρώ από τα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκε μετά τη συνεδρίαση της FED.

 

Δολάριο ΗΠΑ

 

Η σειρά ομιλιών από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε ένα λιθαράκι στην απροθυμία που φαίνεται στις ανακοινώσεις της ίδιας της Τράπεζας μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Φαίνεται ότι το θεσμικό όργανο είναι διαιρεμένο λόγω της θέσης του προέδρου του Πάουελ ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί χωρίς καμιά ανάγκη για πιο αυστηρή πολιτική. Αυτό είναι πιθανόν να παραμείνει προς το παρόν μια άσκηση ρητορικής, δεδομένου ότι ακόμη και τα πιο τολμηρά μέλη της FED δεν οραματίζονται αύξηση επιτοκίων έως τα τέλη του 2022.

Περαιτέρω συζητήσεις και συστροφή (“jawboning” όπως συχνά αναφέρεται) είναι απίθανο να έχουν σημαντική επίδραση στις αγορές και αναμένουμε ότι οι τάσεις προς υψηλότερες τιμές των assets και προς πιο ισχυρό πληθωρισμό θα παραμείνουν για λίγο ακόμη, κι αυτό είναι ένα περιβάλλον που υποστηρίζει ιδιαίτερα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

 

Η έκθεση για τα δεδομένα εργασίας την Παρασκευή θα παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ένταση μεταξύ μιας αυστηρής ζήτησης και μίας προσφοράς που αγωνίζεται να αποκαταστήσει και να ανοικοδομήσει την ικανότητά της να ανταπεξέλθει στον τομέα των υπηρεσιών μετά από την πανδημία. Πιστεύουμε ότι θα δούμε σημαντική δημιουργία θέσεων εργασίας, μια άλλη μείωση στην ανεργία, αλλά ίσως ισχυρότερες αυξήσεις μισθών από ό, τι αναμένει η αγορά.

 

O κ.  Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.