του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Νέα δραματική προσπάθεια να μειώσουν το κόστος διατήρησης των ακινήτων που αποκτούν από τους πλειστηριασμούς, καταβάλλουν οι τράπεζες.

Μέσα στις επόμενες μέρες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νικ. Καραμούζης θα υποβάλλει στους “θεσμούς”, συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρόταση για να μειωθεί σημαντικά η φορολογία, ειδικά για τα ακίνητα που θα αποκτήσουν οι τράπεζες από την μαζική διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα εκτελεσθούν στο εξής.

Την πρόταση έχουν ήδη συζητήσει οι Έλληνες τραπεζίτες, με την πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού SSM Ντανιέλ Νουί και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ.

Η ΕΚΤ, ως μέρος των “θεσμών”, αναμένεται να υποστηρίξει την πρόταση των Ελληνικών Τραπεζών αφού υπάρχει το αντίστοιχο παράδειγμα της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας αλλά και της Πορτογαλίας.

Εφόσον υπάρξει έγκριση των θεσμών, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποσχέθηκε ότι θα συναινέσει σε μια σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, για όσο χρονικό διάστημα τα ακίνητα παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αλλά και σε μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες αυτών των συγκεκριμένων ακινήτων.

  • Στην Κύπρο, για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικότερα το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων”, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους κατόχους ακινήτων να απαλλαγούν από τον φόρο μεταβίβασης και τον φόρο υπεραξίας εφόσον πουλούσαν το ακίνητό τους για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμο δάνειο. Επίσης θεσπίσθηκαν φοροαπαλλαγές για τις τράπεζες που αποκτούσαν ακίνητα έναντι χρέους (debt swap) προκειμένου να αποφευχθεί η οδυνηρή διαδικασία του πλειστηριασμού. Επιπλέον από τα πρώτα μέτρα που πήρε η Κυπριακή Κυβέρνηση, το 2017, μετά την “έξοδο από το μνημόνιο”, ήταν η κατάργηση του Φόρου Ιδιοκτησίας (του αντίστοιχου ελληνικού ΕΝΦΙΑ) και η μείωση κατά 50% του κόστους μεταβίβασης ακινήτων ώστε να αναζωπυρωθεί η αγορά.
  • Στην Ισπανία, μετά το φαινόμενο των μαζικών πλειστηριασμών που προκάλεσε κοινωνική έκρηξη, η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε σε αντίστοιχες κινήσεις μείωσης του κόστους διατήρησης και μεταβίβασης ακινήτων ώστε να διευκολυνθούν οι αναγκαστικές αγοραπωλησίες. Την εμπειρία της Ισπανίας αξιοποίησε με αντίστοιχες πρωτοβουλίες και η Πορτογαλία.
  • Στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση επιπλέον των φοροαπαλλαγών, η κυβέρνηση καθιέρωσε και τη διαδικασία “amicable transaction”: Ένας ιδιοκτήτης που διαπίστωνε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στις δόσεις του δανείου του, ζητούσε την άδεια να το πουλήσει για να εξοφλήσει και η κυβέρνηση τον απάλλασσε από τους φόρους υπεραξίας και συναλλαγής σαν ένα είδος φορολογικού κινήτρου. 

Στην Ελλάδα, οι τράπεζες, για να αποφύγουν μεγάλες κεφαλαιακές ζημίες από τους πλειστηριασμούς ακινήτων στην σημερινή εμπορική τους αξία (δηλαδή την πώληση σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την τιμή που έχουν εγγράψει τα ακίνητα αυτά στον ισολογισμό τους) θα υποχρεωθούν να αγοράσουν οι ίδιες τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες εξήγησαν στην Ντανιέλ Νουί ότι θα υποχρεωθούν να αγοράσουν τουλάχιστον 5.000 ακίνητα, παράγοντες όμως της αγοράς ανεβάζουν τον αριθμό στα 7.000 ακίνητα αφού οι τιμές αγοράς έχουν καταρρεύσει.

Η επικεφαλής του SSM υποσχέθηκε να στηρίξει το αίτημα των τραπεζών με την προϋπόθεση ότι πραγματικά θα τηρηθεί ο υπεσχημένος αριθμός πλειστηριασμών ώστε να διευκολυνθεί το τραπεζικό σύστημα στη διαχείριση του αποθέματος των ακινήτων που θα αποκτήσουν. Το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης και δεν αποκλείεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο που θα ανανεώσει το νόμο Κατσέλη.