Ιστορικά επίπεδα ζήτησης γνωρίζουν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο οι συνεργατικοί χώροι εργασίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο επιχειρείν και γενικότερα στο χώρο εργασίας
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ελληνική εταιρεία ViOS Coworking, σύμφωνα με στοιχεία από το MatchOffice το coworking έχει αγγίξει ιστορικά υψηλά επίπεδα ζήτησης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 36% των γραφείων έχουν μετατραπεί σε coworking spaces ή flex offices, με προβλέψεις να ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 54% έως το 2030. Η Global Coworking Survey 2024 προβλέπει ετήσια αύξηση 12% στους χώρους coworking, ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γραφείων δηλώνουν έτοιμοι να προσαρμόσουν τις υποδομές τους, με στόχο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Αυτό δεν είναι μόνο μια οικονομική τάση αλλά και μια απάντηση στις απαιτήσεις για περισσότερη ευελιξία, καινοτομία και συνεργασία. Έρευνες της Cushman & Wakefield και του Harvard Business Review, εκτιμούν ότι οι ευέλικτοι χώροι εργασίας αυξάνουν την παραγωγικότητα κατά 20%.
Η επίδραση της τεχνολογίας και της υβριδικής εργασίας
Η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των coworking χώρων. Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AI) βελτιστοποιούν τη χρήση των χώρων και αυτοματοποιούν λειτουργίες, με έρευνες από το MIT Sloan Management Review να δείχνουν αύξηση της ικανοποίησης των χρηστών κατά 30%. Παράλληλα, το 76% των εργαζομένων, σύμφωνα με το Future Forum Pulse, προτιμά ευέλικτα μοντέλα εργασίας που ενισχύουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Τα coworking spaces προσελκύουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (startups, freelancers) που επωφελούνται από το χαμηλό αρχικό κόστος, την ευελιξία στις δεσμεύσεις και τις κοινόχρηστες υποδομές, καθώς πολυεθνικές και μεγάλες εταιρείες για project-based ομάδες, υποκαταστήματα ή remote εργαζομένους. Οι οικονομικοί και λειτουργικοί παράγοντες είναι καθοριστικοί: χαμηλότερο κόστος έως και 60% σε σχέση με παραδοσιακά γραφεία και άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες, όπως αίθουσες συναντήσεων, τεχνολογικές υποδομές και networking.
Η ελληνική πραγματικότητα
Στην Ελλάδα, όπως εκτιμά η ViOS, που διαθέτει τρία κτίρια συνεργατικής εργασίας (ViOS Downtown, ViOS Autograph και το νέο ViOS Co-Lab), οι επιχειρήσεις παραμένουν πιο συντηρητικές, επικεντρώνοντας στη μείωση κόστους, ενώ στο εξωτερικό αναγνωρίζεται περισσότερο η στρατηγική αξία των coworking spaces. Ωστόσο, παρατηρείται άνοδος, με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να προσαρμόζονται στα παγκόσμια πρότυπα.
Εξειδικευμένα Coworking Spaces
Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για θεματικά coworking spaces, όπως τεχνολογικά hubs για start-ups, creative hubs για γραφίστες, δημιουργικούς επαγγελματίες, εξειδικευμένους χώρους για αγορές όπως health-tech, green businesses, και AI/robotics. Τέτοιοι χώροι ενισχύουν τη συνεργασία σε συγκεκριμένες αγορές και εξυπηρετούν εξειδικευμένες ανάγκες.
Οι συνεργατικοί όμως χώροι εργασίες και συγκεκριμένα ορισμένες πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο την ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων σε coworking χώρους, όπως χαρακτηριστικά τα μειωμένα κόστη για νεοφυείς επιχειρήσεις από κοινωνικές ομάδες με περιορισμένους πόρους και η εκπαίδευση και mentoring για νέους επαγγελματίες. Επίσης η ενσωμάτωση πολιτικών προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία.
Η δυναμική του coworking ξεπερνά τα στενά όρια της εργασίας. Προωθεί τη συνεργασία, την καινοτομία και την ευελιξία, στοιχεία που αναμένεται να κυριαρχήσουν στη νέα εποχή της επαγγελματικής ζωής, εκτιμά η εταιρία που με τις κτιριακές υποδομές που έχει δημιουργήσει καλύπτει τις ανάγκες μικρών και μεγάλων ομάδων, από γραφεία για 4-47 άτομα έως και ολόκληρους ορόφους, έχοντας λάβει διεθνείς πιστοποιήσεις (International WELL Building Institute) που αναγνωρίζει την αριστεία σε κτιριακές και υγειονομικές υποδομές. Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε τη λειτουργία του νέου κτιρίου συνεργατικών χώρων εργασίας στο Μαρούσι, το ViOS Co-Lab, προσφέροντας έναν χώρο 5.000 τετραγωνικών μέτρων με 650 θέσεις εργασίας, σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο και το Golden Hall.