Δημήτρης Μαλλάς
Η ελληνική οικονομία θα έχει πολλά οφέλη από μία σημαντική βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις μελέτης του ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Microsoft Hellas, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Αφορμή για τη μελέτη ήταν η διαπίστωση ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, μόλις το 22% των Ελλήνων διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες, όπερ σημαίνει ότι γνωρίζει σε ένα σχετικά καλό επίπεδο πως να χρησιμοποιεί και να αξιοποιεί ψηφιακές συσκευές, όπως είναι οι προσωπικοί υπολογιστές και τα smartphones. Η έρευνα της Eurostat ενδεχομένως να δείχνει ένα ποσοστό χαμηλότερο του πραγματικού, όμως, σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση είναι πως οι Έλληνες υπολείπονται σε ψηφιακές δεξιότητες των κατοίκων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, μία αύξηση κατά 80 χιλιάδες των Ελλήνων με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 500 νέων επιχειρήσεων. Επίσης, η ίδια αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 35 ευρώ, όπως και αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ των εξαγωγών. Επιπλέον, μία αύξηση κατά 1000 άτομα του αριθμού των στελεχών πληροφορικής με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αύξηση κατά 480 εκατ. ευρώ του ΑΕΠ.
Προκειμένου να βοηθήσει στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η Microsoft Hellas ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ίδιας παρουσίασης την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με σκοπό τη δημιουργία ενός κόμβου ψηφιακής καινοτομίας, ο οποίος θα βοηθήσει στην απόκτηση από τους φοιτητές προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων.