Στην Ελλάδα που αλλάζει μετά από μία πολύ δύσκολη δεκαετία και πλέον έχει μία νέα εικόνα που εμπιστεύονται οι ξένοι επενδυτές, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής, συμμετέχοντας στην συζήτηση για την ψηφιακή μετάβαση και τον ρόλο της ελληνικής περιφέρειας, στο πλαίσιο του Olympia Forum III, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, που συντόνισε ο δημοσιογράφος του Alpha 9.89 και του Ελεύθερου Τύπου, Χάρης Ντιγριντάκης.
Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην Ελλάδα που αλλάζει μετά από μία πολύ δύσκολη δεκαετία, στη νέα εικόνα που εμπιστεύονται οι ξένοι επενδυτές ενώ στάθηκε στις κυβερνητικές προσπάθειες τα τελευταία τρία χρόνια. Έκανε λόγο για ρεκόρ επενδύσεων το 2021 αλλά και ρεκόρ εξαγωγών, αφού όπως επισήμανε «καταφέραμε να ανοίξουμε την βάση των εξαγωγέων και τους κλάδους επενδύσεων». «Δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα περιφερειακό hub», πρόσθεσε ο Γ. Γ. που στάθηκε ιδιαίτερα στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που απασχολεί εκατοντάδες Έλληνες εργαζόμενους. Τέλος, ο κ. Σμυρλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό και στις επενδύσεις που γίνονται σε Ιόνιο και Κρήτη σε επίπεδο δομών και υποδομών, τονίζοντας ότι «σε κάθε περιφέρεια εργαζόμαστε με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής».
Από την πλευρά του ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δουκίδης, τόνισε ότι κοινός παρονομαστής όλων των επενδύσεων είναι το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτήρισε μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας τον μεγάλο αριθμό των άνεργων απόφοιτων σχολών θετικών επιστημών και επισήμανε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να μετεξελιχθούν σε υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό που θα απορροφηθούν στη συνέχεια από τις εταιρίες που επενδύουν στον τομέα.
Η Χριστίνα Δεληγιάννη, Υπεύθυνη Δημοσίων Πολιτικών του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη EPLO, συνέδεσε τις μεγάλες άμεσες επενδύσεις με την ψηφιακή μεταρρύθμιση που συντελείται στη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Οι μεγάλες εταιρίες βλέπουν την Ελλάδα ως hub για την ευρύτερη περιοχή», είπε. Ωστόσο, υπογράμμισε και μία σειρά από ελλείψεις που υπάρχουν, με πιο βασική την έλλειψη σύνδεσης της έρευνας με την επιχειρηματικότητα που οδηγεί στην έλλειψη ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων που να βασίζονται στην έρευνα.
Στη Θεσσαλονίκη επικεντρώθηκε ο Θεόδωρος Καρυπίδης, CEO της «Lever -Development Consultants SA» μέλος του «Samaras & Partners Group», σχολιάζοντας ότι πριν δύο χρόνια θα φαινόταν ουτοπικό να συζητάμε σήμερα για μεγάλες ξένες επενδύσεις στην πόλη και μάλιστα απολογιστικά. «Η Θεσσαλονίκη μπήκε ξανά στο κάδρο της επιχειρηματικότητας», τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα πια «έχει την ταυτότητα του Κέντρου Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της χώρας».
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, χαρακτήρισε τα πανεπιστήμια της περιφέρειας «οικοσυστήματα» αλλά και «βραχίονες ανάπτυξης που προκαλούν άμεσες ξένες επενδύσεις». Ωστόσο, σημείωσε ότι το ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας δεν αρκεί, καθώς χρειάζονται παράλληλα μία σειρά από πρωτοβουλίες όπως σταθερό νομοθετικό πλαίσιο, δίκτυα, υποδομές κ.ά. Ο κ. Μπούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει ένας νέος ακαδημαϊκός χάρτης ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν προθάλαμοι για startups μέσα στα Πανεπιστήμια.
Στην μεγάλη επένδυση της TeamViewer online στα Ιωάννινα αναφέρθηκε ο Mike Eissele, Chief Technology Officer της εταιρίας. Περιέγραψε πώς ξεκίνησαν όλα το 2019, έκανε ειδική αναφορά στην εξαιρετική υποστήριξη και συνδρομή της κυβέρνησης που διευκόλυναν την επένδυση καθώς και στην ύπαρξη πανεπιστημιακών δομών που λειτούργησε επίσης θετικά.