Eν μέσω κρίσης και ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τους “ηγέτες” του μαύρου χρυσού.

Η πανδημία έφερε ισχυρούς “ανέμους” και αναταράξεις στη βιομηχανία πετρελαίου/φυσικού αερίου και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ένιωσαν το πλήγμα.

Η παγκόσμια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας μειώθηκε κατά 4,5% σε σχέση με το 2019 και η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 9%. Για μια σύντομη περίοδο τον Απρίλιο του 2020, η τιμή των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) κατάβηκε σε επίπεδα κάτω από το μηδέν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια “βουτιά” από το 1983.

Κάποιοι περίμεναν ότι η πτώση της ζήτησης θα είχε διαρκή αντίκτυπο στον κλάδο, αλλά είναι ασφαλές να πούμε ότι το 2021 απέδειξε το αντίθετο.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρές ελλείψεις ενέργειας και ο χειμώνας δεν έχει ακόμη “χτυπήσει” τα περισσότερα μέρη του πλανήτη.

Η μειωμένη προσφορά που προκλήθηκε από την πανδημία, εκτός από την αύξηση της ζήτησης ενέργειας από τις οικονομίες που ανακάμπτουν, έχει προκαλέσει έναν “ανταγωνισμό” ανάμεσα στα κράτη για προϊόντα πετρελαίου. Κατά συνέπεια, οι τιμές του  επανέρχονται στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία πέντε χρόνια, πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι. Επιπλέον, οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έφθασαν στο υψηλό 7 ετών των 6,5 δολαρίων ανά εκατ. BTU νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Κατά τα άλλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αυξηθεί κατά 1.300% από τον Μάιο του 2020.

Φυσικά, οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου οδηγούν αυτό το κύμα αναζωπύρωσης. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το CompaniesMarketCap.com, το  infographic αποτυπώνει τις 20 κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά κεφαλαιοποίηση αγοράς έως τις 7 Οκτωβρίου 2021.


Δεδομένου ότι βλέπουμε συχνά τα λογότυπά τους σε πρατήρια καυσίμων, οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι γενικά αρκετά γνωστές. Δείτε πώς κατηγοριοποιούνται ανά κεφαλαιοποίηση:

 

Η Saudi Aramco είναι μία από τις πέντε εταιρείες του “trillion-dollar club” ως η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε κεφαλαιοποίηση αγοράς, η οποία ισούται με την αποτίμηση των υπόλοιπων 19 εταιρειών της λίστας. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο μόλις τον Δεκέμβριο του 2019.

Η Aramco ήταν η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο το 2019, με καθαρό εισόδημα 88 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Apple πήρε αυτόν τον τίτλο το 2020, αλλά οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ωθήσουν την Aramco πίσω στην κορυφή το 2021.

Η ExxonMobil και η Chevron -η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στη λίστα- είναι άμεσοι “απόγονοι” της εμβληματικής Standard Oil. Η Shell και η BP απέκτησαν επίσης περιουσιακά στοιχεία από το αρχικό χαρτοφυλάκιο της Standard Oil, καταφέρνοντας να γίνουν ισχυροί παίκτες και παγκόσμιοι πετρελαϊκοί γίγαντες.