της Μαρίας Αλιμπέρτη

Τις εξελίξεις της τεχνολογίας αφουγκράζεται ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Θεόδωρος Χαμακιώτης, αναφέροντας ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενούς στο νοσοκομείο. Έχει πολύτιμη συμβολή στην τακτική συλλογή πληροφοριών, στη διάγνωση, ακόμη και στη θεραπεία, ωστόσο ως τεχνολογία χρειάζεται να εξελιχθεί περαιτέρω, να εξοικειωθούμε περισσότερο μαζί της και να εκπαιδευτούμε σε αυτήν, καθώς και να μελετήσουμε τον αντίκτυπό της σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται ανάλογο νομικό πλαίσιο. Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα ιδιωτικά νοσοκομεία θεωρώ ότι ήδη έχουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο και προφανώς διαθέτουν τις σχετικές υποδομές, οι οποίες, αρκετές φορές, είναι εφάμιλλες των ευρωπαϊκών προηγμένων χωρών.

Ο ιδιωτικός τομέας υγείας στην Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση των πλέον σύγχρονων τάσεων στην Ιατρική και την υγειονομική περίθαλψη, είτε αφορά σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες θεραπείες και μεθοδολογίες ή ακόμα και ιατρικά πρωτόκολλα, όπως η Ιατρική Ακριβείας. Πλέον, είναι κοινή λογική ότι εφόσον δύο άτομα δεν είναι ίδια, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν την ίδια υγειονομική περίθαλψη. Η Ιατρική Ακριβείας ενσωματώνει αυτήν την απλή ιδέα και γενικά θεωρείται ανάλογη με την εξατομικευμένη ιατρική».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπως ανακοινώθηκε από μεγάλο όμιλο, πρόσφατα, διαθέτουν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στις εξετάσεις μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας, αλλά και συστήματα ακτινοθεραπείας και ακτινοχειρουργικής μοναδικά σε όλα τα Βαλκάνια. Νέας γενιάς τεχνολογία διευκολύνει και απλοποιεί τις διαδικασίες για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε διαδικασίες και με ψυχολογικό αντίκτυπο.

Στρατηγική για την πρόληψη και ΣΔΙΤ

Όλο το φάσμα της περίθαλψης καλύπτει ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας, σύμφωνα με τον κ. Χαμακιώτη, ο οποίος τονίζει: «Η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για τον κλάδο μας. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα εκστρατειών του ιδιωτικού τομέα υγείας που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Παράλληλα, παραμένουμε σταθερά αρωγοί σε κάθε σχετική πρωτοβουλία του δημόσιου τομέα, ο οποίος εύλογα είναι επιφορτισμένος με αυτόν τον ρόλο».

Με αφορμή το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και τις συμπράξεις, ο κ. Χαμακιώτης μάς υπενθύμισε ότι «οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συζητιούνται εδώ και χρόνια, όμως η πανδημία κατέδειξε πόσο απαραίτητες είναι, αλλά και πόσο εντυπωσιακά μπορούν να είναι τα αποτελέσματά τους. Σας θυμίζω ότι, κατά την πανδημία, συνεφημέρευσαν, για πρώτη φορά, ιδιωτικά νοσοκομεία μαζί με δημόσια τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, και αυτό, επί της ουσίας, ήταν μια μορφή ΣΔΙΤ. Ο συνδυασμός του κοινωνικού χαρακτήρα και της διασποράς του δημόσιου τομέα, με τα τεχνοκρατικά κριτήρια, την υψηλή τεχνολογία, τις υποδομές και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα υγείας μόνο όφελος μπορεί να έχει για τον Έλληνα ασθενή. Αυτές τις συνέργειες είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο Υγείας να τις προβλέψει στον σχεδιασμό του και, γι’ αυτόν τον λόγο, βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς».

Εκπαίδευση προσωπικού στη νέα τεχνολογία

Δεδομένης της παγκόσμιας έλλειψης εργατικού δυναμικού υγείας, η ιδιωτική υγεία έχει λάβει ήδη τα μέτρα της, όπως υποστηρίζει ο κ. Χαμακιώτης: «Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις, αν όχι η σημαντικότερη, που αντιμετωπίζει ο κλάδος υγείας διεθνώς. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε τα χρόνια της πανδημίας, τα οποία ήταν ιδιαίτερα σκληρά για τον κλάδο της υγείας. Στον απόηχο της πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αισθάνονται εξαντλημένοι και αρκετοί εγκατέλειψαν το επάγγελμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ελλείψεις προσωπικού στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνουν όχι μόνο γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως τεχνολόγους και προσωπικό υποστήριξης. Θεωρώ όμως ότι, στην Ελλάδα, βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο και ότι μπορεί να επέλθει η ισορροπία, διότι σαν κλάδος επενδύουμε σε συνεχείς ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και κατάρτισης, δίνοντας, παράλληλα, οικονομικά κίνητρα, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία στους εργαζόμενους, ώστε να ενδυναμωθούν και να έχουν αίσθηση ανάπτυξης και ολοκλήρωσης τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως προσωπικότητες. Για εμάς νοσοκομείο χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα ως βασικό του στοιχείο δεν νοείται».

Φίλτρο στο “brain drain”

Ο ιδιωτικός τομέας υγείας έχει συμβάλει στην ανακοπή ροής επιστημονικού κεφαλαίου στο εξωτερικό, δηλώνει ο κ. Χαμακιώτης: «Είμαστε υπερήφανοι που ο ιδιωτικός τομέας υγείας στην Ελλάδα έχει συμβάλει αποφασιστικά όχι μόνο στην ανακοπή της ροής του επιστημονικού κεφαλαίου της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά και στην αντιστροφή αυτής της τάσης. Επενδύοντας σε υψηλή τεχνολογία, σε σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές, με τεχνοκρατικά κριτήρια και άρτια οργάνωση, ο ιδιωτικός τομέας υγείας αποτελεί πόλο έλξης των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να συνεχίσουν το ακαδημαϊκό και κλινικό τους έργο».

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ