Δημήτρης Μαλλάς
Η ανάγκη πολλών μεσαίων και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τις νέες τάσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες δείχνει να είναι ένας από τους κύριους λόγους για την καλή πορεία της ΙΒΜ στην ελληνική αγορά παρά την οικονομική κρίση. Όπως ανέφερε ο Σπύρος Πουλίδας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού στο χώρο της πληροφορικής, η ΙΒΜ εκτιμάται ότι στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2014 και 2018 θα πετύχει μία αύξηση των εσόδων της κατά 28% – 30%, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να επενδύει στο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό.
Η ΙΒΜ δηλώνει παρών στην Ελλάδα από το 1937 και πλέον δίνει έμφαση στον τομέα των λύσεων και υπηρεσιών πληροφορικής που αξιοποιούνται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, εστιάζοντας πλέον σε τρεις στρατηγικούς άξονες: το cloud, τις γνωσιακές λύσεις (cognitive solutions) και τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον κ. Πουλίδα, το 60% των εσόδων της ΙΒΜ στην Ελλάδα προέρχεται πλέον από υπηρεσίες, ακολουθώντας τη διεθνή τάση.
Σύμφωνα με τον κ. Πουλίδα, η ΙΒΜ πέτυχε τα τελευταία χρόνια να κερδίσει μερίδια αγοράς στους τομείς που επικεντρώνεται με τον επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της αμερικανικής πολυεθνικής να κάνει λόγο για συγκέντρωση των «παικτών». Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως σύμφωνα με τον κ. Πουλίδα, η φετινή χρονιά θα είναι η πρώτη που αναμένεται να υπάρξει θετικό πρόσημο για τη συνολική αγορά πληροφορικής, όσον αφορά, τουλάχιστον, τον τομέα των έργων, λύσεων και υπηρεσιών πληροφορικής.
Ο λόγος της ενίσχυσης είναι πως οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές αν δεν επενδύσουν στις ψηφιακές τεχνολογίες. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η ΙΒΜ έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα τα τελευταία χρόνια σε διάφορους τομείς όπως είναι:
- τo Cloud και οι υπηρεσίες διαχείρισης και λειτουργίας τεχνολογικών υποδομών (Μanaged Services) με σημαντικές ενδεικτικές υλοποιήσεις στην Eurobank, την ICAP, τον Όμιλο Σκλαβενίτη, τον Κωτσόβολο, την Interamerican, την Τράπεζα Κύπρου κ.ά.
- η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως το G-Cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.)
- η ασφάλεια της υποδομής πληροφορικής των οργανισμών, ὀπως στο Ελληνικό Κτηματολόγιο κ.ά.
- ο τομέας του customer experience, των big data και business analytics με σημαντικά ενδεικτικά έργα στην Cosmote, την Interamerican, την Alpha Bank κ.ά.
- o ψηφιακός μετασχηματισμό των επιχειρήσεων με στρατηγικές συνεργασίες όπως αυτή με την Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο, τον Κωτσόβολο στην Ελλάδα κ.ά, όπου η IBM έχει επιλεγεί ως στρατηγικός εταίρος, καθώς και στην ανάπτυξη του API Economy με παροχή σχετικών τεχνολογικών λύσεων όπως π.χ. στην Τράπεζα Πειραιώς, την Τράπεζα Κύπρου κ.ἀ.
- ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των κεντρικών υποδομών των οργανισμών με την υιοθέτηση της πλέον πρόσφατης τεχνολογικής γενιάς των συστημάτων IBM Mainframe z14 και των κορυφαίων αποθηκευτικών λύσεων της ΙΒΜ με εγκαταστάσεις σε μεγάλα Data Centers όπως π.χ. της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.
- η υλοποίηση επιχειρηματικών εφαρμογών SAP και υποδομών SAP HANA που βασίζονται στις πλέον προηγμένες τεχνολογικές πλατφόρμες συστημάτων ΙΒΜ Power Linux σε περισσότερες από 100 μεγάλες επιχειρήσεις
- ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και υποστήριξη επιχειρηματικών λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξειδίκευση ανά τομέα αγοράς με έμφαση στον χρηματο-οικονομικό τομέα, τους τομείς ενέργειας, βιομηχανίας, τηλεπικοινωνιών, υγείας, λιανικού εμπορίου και ψηφιακών υπηρεσιών & λύσεων.
Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει στο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, έχοντας δημιουργήσει το 2014 το Κέντρο Εξειδίκευσης Big Data & Business Analytics, καθώς και το Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών για την υποστήριξη των τεχνολογικών υποδομών της DOW Chemical διεθνώς, στα οποία απασχολούνται αυτή τη στιγμή περισσότερα από 60 εργαζόμενοι (επί συνόλου 300 εργαζομένων στο εδώ γραφείο), αριθμός ο οποίος αυξάνεται διαρκώς όπως επεσήμανε ο κ. Πουλίδας.