Είναι μια σχετικά νέα παγκόσμια τάση που ήρθε δυναμικά και στην Ελληνική πραγματικότητα.

Διεθνώς έχουν πάρει πολλές ονομασίες:

  • Ghost Kitchens (Κουζίνες-Φαντάσματα),
  • Dark Kitchens,
  • Cloud Kitchens 
  • Virtual Restaurants (Εικονικά Εστιατόρια).

Είναι καταστήματα που πωλούν μαγειρευτό ζεστό φαγητό χωρίς τραπέζια για πελάτες, μόνο για επιτόπου παράδοση γευμάτων και delivery.

Κοινό χαρακτηριστικό: Οι χαμηλές τιμές.

Λειτουργούν μόνο με μια κουζίνα παραγωγής φαγητού ενώ πολλές φορές συνδυάζουν διαφορετικά είδη φαγητού.

Επωφελούνται από το χαμηλότερο κόστος ενοικίου αφού δεν χρειάζονται βιτρίνα και «prime locations», με ελάχιστο προσωπικό αφού δεν σερβίρουν και καλύπτουν μεγαλύτερες περιοχές μέσω delivery.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο επιταχύνθηκε με την πανδημία όταν πολλά παραδοσιακά εστιατόρια δημιούργησαν «δορυφορικές» κουζίνες για να επιβιώσουν.

Οι Έλληνες παραγγέλνουν πλέον συστηματικά φαγητό στο σπίτι ή στο γραφείο, οι πλατφόρμες διανομής (efood, Wolt, Box) έχουν ωριμάσει και φυσικά το λειτουργικό κόστος είναι μικρότερο.

Επίσης κερδίζουν έδαφος οι «Dark kitchens» με υψηλή γαστρονομία για εταιρικά events.