Σαφή διάθεση να επισπεύσει το χρονοδιάγραμμα για επιστροφή σε ουδέτερη στάση στη νομισματική πολιτική έστειλε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, καθώς η απόφαση για μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% δεν υπερέβη τις προσδοκίες της αγοράς. Εν τούτοις, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι υπάρχει αυξημένη υποστήριξη στο διοικητικό συμβούλιο για νέα –τέταρτη εντός του 2024– μείωση επιτοκίων.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμούν ότι μία ακόμη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανή, με τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2% ταχύτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε προβλέψει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 125 μονάδες βάσης, ήτοι στο 2,25% μέχρι το τέλος του 2025, δυναμική που καταδεικνύει την προοπτική ουδέτερης νομισματικής πολιτικής. Προσώρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαιώνεται.
Η ΕΚΤ φαίνεται να δίνει αυξημένη βαρύτητα στα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, τα οποία είναι, συγκριτικά, ανησυχητικά, ενώ την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός υποχώρησε για πρώτη φορά κάτω από όριο του 2%, αν και μεσοπρόθεσμα δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί και προβλέπεται μια έξαρσή του πριν επιστρέψει σε αυτά τα επίπεδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με παράγοντες της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα πετύχει τον στόχο της σταθεροποίησης πέριξ ή χαμηλότερα του 2% εντός του πρώτου τριμήνου, προοπτική που δίνει στην ΕΚΤ τη σιγουριά για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων. Μια κίνηση στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2024 θα βοηθούσε επίσης στην προστασία της ασθμαίνουσας οικονομίας και θα εξασφάλιζε μια ήπια προσγείωση, πρόσθεσαν.
Στο περιβάλλον αυτό, οι αγορές ενίσχυσαν τα στοιχήματα για περαιτέρω χαλάρωση. Οι επενδυτές εξετάζουν τώρα την πιθανότητα οι μειώσεις κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας να συνεχιστούν μέχρι τον Απρίλιο του 2025, αντί για τον Μάρτιο, όπως υπέθεταν προηγουμένως. Μάλιστα, ορισμένοι αρχίζουν να στοιχηματίζουν σε μια κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.
Θα μπορούσε η Γαλλίδα να πάρει πάνω της το βάρος μιας τέτοιας ενέργειας; Κρίνοντας από τίτλους –σχετικής θεματογραφίας– που βλέπουν την επικεφαλής της ΕΚΤ σαν μια… σύγχρονη «Ιωάννα της Λωραίνης» να μάχεται για τη σωτηρία της Ευρώπης, αναμφίβολα η συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου θα μπορούσε να αναδειχθεί στη σημαντικότερη του 2024, μέχρι την επόμενη.
ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK