Μήνας-«κρησάρα» ο Μάιος για τις συστημικές τράπεζες, σε μια περίοδο στην οποία, μέσω της παρουσίας τους στην αγορά της Κύπρου, αναζητούν πρόσβαση σε νέες αγορές. Εν μέσω μείωσης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες –κυρίως από την ΕΚΤ–, οι διοικήσεις της Πειραιώς, της Eurobank, της Εθνικής και της Alpha Bank καλούνται αφενός να επιβεβαιώσουν τα πολύ σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα του 2024, αφετέρου να πείσουν την επενδυτική κοινότητα για τη δυνατότητα διατηρησιμότητας ή και αύξησής τους για το 2025.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση των μεγεθών πρώτου τριμήνου εύλογα θεωρείται «κρησάρα» για τη συνέχεια, με τους ξένους οίκους (Mediobanca, JPMC) να παίρνουν ήδη θέση «τιμολόγησης», αναθεωρώντας τιμές στόχους.
Την αυλαία άνοιξε η διοίκηση της Πειραιώς, ακολουθούν η Εθνική και η Eurobank (8/5) και κλείνει η Alpha Bank την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τη Mediobanca, η κοινότητα έχει προεξοφλήσει την πίεση (μείωση) στα καθαρά έσοδα από τόκους (Net Interest Income), ως απόρροια της μείωσης των επιτοκίων, με την προσοχή να στρέφεται περισσότερο στις προοπτικές της πιστωτικής επέκτασης. Οι προμήθειες παραμένουν σταθερός πυλώνας εσόδων, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων δείχνει ανθεκτική, ενώ σε κεφαλαιακό επίπεδο προβλέπεται ήπια πτώση των δεικτών CET1 σε τριμηνιαία βάση, λόγω της εφαρμογής των κανόνων της «Βασιλείας IV», που απορροφούν την οργανική δημιουργία κεφαλαίου.
Για την JPMC, παρότι το πρώτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά πιο αδύναμο, μετά από ένα ιδιαίτερα ισχυρό τέταρτο τρίμηνο, λόγω αυξημένων δανειοδοτήσεων και συναλλακτικής δραστηριότητας, τα στοιχεία του συστήματος δείχνουν θετική εικόνα: Καθαρή πιστωτική επέκταση στο 1,6 δισ., καθώς αυξάνεται η χρηματοδότηση των ιδιωτών (1,3% το τρίμηνο, 6,2% ετησιοποιημένο), των εταιρειών (3% και 14%, αντίστοιχα), ενώ επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης για τα στεγαστικά. Το λειτουργικό κόστος αναμένεται αυξημένο, αλλά εντός των εκτιμώμενων ορίων, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερή. Η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14,0%, μειωμένη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις ανάμεσα στις τράπεζες.
Στα ενδιαφέροντα της έκθεσης της JPMC συγκαταλέγεται και η εκτίμηση των αναλυτών για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ (Deposit Facility Rate) στο 1,50% (!) έως το τέλος του 2025. Είναι προφανές ότι οι διοικήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων –μέσω επέκτασης σε νέες δραστηριότητες/τομείς– και καινούργιες αγορές συνδυαστικά με την προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται λόγω Fintech, Artifial Intelligence και προκλήσεων στο άμεσο μέλλον (2026-2027).
Ενδεικτικά, θα αναφερθώ σε τομείς όπως λ.χ. Factoring, Asset Management κ.ά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Factoring, ο διαχειριζόμενος κύκλος εργασιών στην εγχώρια αγορά ανήλθε σε 27,1 δισ. ευρώ το 2024, έναντι 24,7 δισ. ευρώ το 2023. Πρόκειται για δυναμική ανάπτυξη εργασιών, που αγγίζει το 10%, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.
Στο Asset Management οι καθαρές πωλήσεις για το σύνολο του 2024 ήταν 4,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 60% σε σχέση με τα 3 δισ. ευρώ του 2023. Μάλιστα, μέχρι το τρίτο τρίμηνο, οι πωλήσεις είχαν ήδη ξεπεράσει το συνολικό ποσό του 2023.
ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK