Κοινή εκτίμηση διαχειριστών και αναλυτών είναι ότι στις συνεδριάσεις Fed και ECB (τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, αντίστοιχα) θα διαφανούν οι προθέσεις των δύο πλευρών, με προεξοφλούμενη τη νέα μείωση επιτοκίων από τον Πάουελ και αμφίσημη, προσώρας, τη στάση της Λαγκάρντ. 

Για τις ευρωπαϊκές αγορές θεωρείται δεδομένο ότι η (γεω)πολιτική παράμετρος θα επηρεάσει (και) τους διαχειριστές, σε μια περίοδο στην οποία ο άξονας Βερολίνου-Παρισιού έχει διαρραγεί, η δε πολιτική αστάθεια στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ συνεκτιμάται ήδη ως πιθανό ενδεχόμενο. 

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός και εντός, το 2026, είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι προεκλογικό έτος (για ορισμένους δεν αποκλείεται να είναι εκλογικό, μένει αυτό να φανεί…), με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μέχρι τώρα στους ασφαλείς επενδυτικούς προορισμούς (για κρατικό χρέος/κρατικά ομόλογα, μετοχές, επένδυση σε ακίνητα κ.ά.). Η απουσία σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων, οι χαμηλές δανειακές υποχρεώσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης συγκεκριμένων κλάδων αιχμής συντηρούν την ελκυστικότητα ενός μέρους της αγοράς για το «ξένο κεφάλαιο». 

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια κεφαλαιαγορά, η διαδρομή επανόδου στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών σημαίνει, για την JPMC, ενεργοποίηση ροών χρήματος και ανακατανομή κεφαλαίων. Για την ομάδα Global Markets Strategy της JPΜC η ένταξη μετοχών ελληνικών εταιρειών στους δείκτες Stoxx Europe 600 και Eurostoxx θα κινητοποιήσει παθητικές εισροές 963 εκατ. δολαρίων. 

Η Ελλάδα, από το 2025, έχει συμπεριληφθεί στην “watchlist” του οίκου Stoxx, καλύπτοντας το απαιτούμενο διάστημα παρακολούθησης που προβλέπεται σύμφωνα με τη μεθοδολογία του οίκου. Για την JPMC η αναβάθμιση πιθανολογείται πως θα ανακοινωθεί με την ετήσια αναθεώρηση του 2026 και θα τεθεί σε εφαρμογή με την αναδιάρθρωση δεικτών τον Σεπτέμβριο. 

Έχοντας ως γνώμονα το βασικό σενάριο, παράγοντες της αγοράς (λ.χ. ο Αντώνης Μούζας, γενικός διευθυντής της χρηματιστηριακής της Optima bank, ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ο Νίκος Πετροπουλάκης, εκτελεστικός πρόεδρος της Merit Χρηματιστηριακής, ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, κ.ά.) συντείνουν στην εκτίμηση πως το 2026 μπορεί να είναι μια καλή χρονιά για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Συγκριτικά, πάντα, υπό προϋποθέσεις και υπολογίζοντας το αυξημένο (γεω)πολιτικό ρίσκο, όπως αυτό διαμορφώνεται κιόλας από τις πρώτες συνεδριάσεις του 2026.

ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK