Το μεγάλο ενδιαφέρον από θεσμικούς και primary dealers στις δύο παρουσιάσεις του ΟΔΔΗΧ σε Παρίσι και Λονδίνο, την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθε να επανεπιβεβαιώσει την πλεονεκτική θέση της ελληνικής οικονομίας στο μέτωπο του χρέους. 

Στο Investor’s Day τόσο της BNP Paribas (Παρίσι) όσο και της Deutsche Bank (Λονδίνο) ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς τη διάθεση των πανίσχυρων ξένων να παραμείνουν εντός παιδιάς και long όχι μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, αλλά και στα έτη που ακολουθούν. 

Για φέτος, το δεύτερο ήμισυ του έτους, οι ανάγκες για το team του Δημήτρη Τσάκωνα είναι ελάχιστες, πιθανότατα με τρεις-τέσσερις επανεκδόσεις θα δοθεί το περιθώριο συμπίεσης των αποδόσεων (για να βγάλουν λίγες μονάδες βάσης οι κάτοχοι ελληνικών τίτλων/χρέους). 

Αναμφίβολα, η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τον Moody’s συνέβαλε στο να αυξηθεί σημαντικά το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχειριστών ξένων funds για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, με τις εισροές σε κρατικούς τίτλους και μετοχές, τάση που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Έχει προηγηθεί η εισροή 11 δισ. σε μετοχές τραπεζών και τοποθετήσεις 5,5 δισ. σε ομόλογα, την τελευταία διετία, προλειαίνοντας το έδαφος για το 2025 (και τη συνέχεια). Η απόκτηση του investment grade από τον, κατά κανόνα, φειδωλό οίκο (Moody’s) φαίνεται πως «έλυσε τα χέρια» υφιστάμενων/ενεργών επενδυτών, ενώ ενεργοποίησε και νέους «παίκτες». Η εισροή κεφαλαίων το πρώτο τετράμηνο του 2025 είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά (για τη συγκεκριμένη περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου) και αποδίδεται αφενός στην καλή απόδοση του ελληνικού χρέους, αφετέρου στην περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών των τραπεζών και την εξαγωγική ισχυροποίηση ομίλων και επιχειρήσεων σε νέες αγορές, παρά την αυξημένη ρευστότητα/αστάθεια που επικράτησε αυτό το διάστημα. 

Ο συνδυασμός αυξημένης ζήτησης-μεθοδικής διαχείρισης από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαφοράς απόδοσης ενός ελληνικού τίτλου (λ.χ. του δεκαετούς) σε σχέση με άλλων οικονομιών. Το spread του GR10Y έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (bund) ήταν στις 75 μονάδες βάσης, την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν 130 μονάδες βάσης χαμηλότερα της αντίστοιχης σχέσης την ίδια εποχή του 2023. 

Παράλληλα με την κατάλληλη διεργασία, διεύρυνση διασποράς και διάθεση σε νέους dealers, έχει αυξηθεί και η συναλλακτική δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων, η μέση ημερήσια εμπορευσιμότητα ήταν 187,3 εκατ. ευρώ (διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου/στοιχεία ΗΔΑΤ) από 80,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Συνακόλουθη ήταν η αύξηση των αγοραπωλησιών (μέσω του ΣΑΤ) σε 756 εκατ., έναντι 557 εκατ. (πάντα για το πεντάμηνο). 

Τι δείχνει αυτό; Τη σταδιακή εμβάθυνση (και) της δευτερογενούς αγοράς, με προοπτική «ωρίμανσης» προς έτη που το Δημόσιο θα χρειάζεται μεγαλύτερα ποσά για πληρωμές (συν αναχρηματοδοτήσεις κ.ά.). Συγκριτικό πλεονέκτημα που, σε καιρούς γενικευμένης αβεβαιότητας και αστάθειας, πρέπει να διαφυλάσσεται «ως κόρη οφθαλμού». 

ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK