To Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, είναι το ετήσιο θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Επιδιώκει να αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναφοράς της ελληνικής θεσμικής κοινότητας, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον σημαντικό θεσμικό ρόλο της Ε.Θ.Ε. και αναβαθμίζοντας την παρουσία της ως Ηγέτη Σκέψης (thought leader) στην αγορά αλλά και ως θεσμικού συμβούλου κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποφάσεων και πολιτικών.
Στο Panel V με τίτλο «AI in Investments & Operations», ο κ. Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έγινε δημοφιλής γιατί έλυσε τα προβλήματα με την πολυπλοκότητα της γλώσσας. «Η βάση της ΑΙ είναι η τροφοδότηση με δεδομένα. Τον τελευταίο μήνα μάθαμε ότι εκτός από τα γλωσσικά μοντέλα, έχει κατασκευάσει ένα εργαλείο η Open Eye το οποίο μπορεί να αναπτύσσει συλλογισμούς. Το εργαλείο αυτό ξεκλειδώνει πάρα πολλές δυνατότητες. Σε λίγο όλο και συχνότερα θα βλέπουμε agents τεχνητής νοημοσύνης για δουλειές της καθημερινότητάς μας». Τίθεται το βασικό ερώτημα πώς προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, σημείωσε. Τι θα συμβεί με την εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού, για να μην μένει πίσω, ποια είναι τα ρίσκα και πώς μπορεί να εφαρμοστεί το responsible AI, χωρίς φοβικούς όρους.
Ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, είπε ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη αυτό το οποίο ζούμε. Τώρα ζούμε σε μία «αξονική» εποχή. Όλα κινούνται γύρω από έναν άξονα αντί για μία «γραμμή» που έχουμε συνηθίσει. Δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως commodity, γιατί επηρεάζει πολλά μέρη του εγκεφάλου. Έχουμε πλέον την δυνατότητα στην Ελλάδα, όχι μόνο να παρακολουθούμε, αλλά να συμμετέχουμε στην συζήτηση. Για τα επόμενα 3-5 χρόνια δεν θα έχουμε ΑΙ, αλλά ΑΙ (agent assistant). Το σενάριο εξέλιξης της ΑΙ έχει 5 στάδια. Δεν χρειαζόμαστε την ανθρωπόμορφη ΑΙ.
Ο κ. Πασχάλης Μπουχώρης, Head of Middle East, Atlas Capital Team, Inc., ανέφερε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος αυτή τη στιγμή που να μην χρησιμοποιεί την ΑΙ για έρευνα και ανάλυση. Ο τομέας αυτός αναπτύσσεται ραγδαία μέσα από πολλές επενδύσεις. Δεν είναι μακριά η εποχή που ένας επενδυτής θα ζητάει το χαρτοφυλάκιο που θα προσαρμόζεται ακριβώς στις δικές του ανάγκες και δεδομένα σε εντελώς προσωποποιημένο – εξατομικευμένο επίπεδο. Άρα βλέπω το ΑΙ να μπαίνει παντού, αλλά ακόμα νομίζω είμαστε στην επιφάνεια, έχει να γίνει πολλή δουλειά στις εφαρμογές (applications), οι δυνατότητες είναι τεράστιες. Τα επόμενα τρία χρόνια θα ενταθεί το engagement όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε σχέση με τα ρίσκα (cyber, data).
Ο κ. Francesco A. Fabozzi, Research Director, Yale School of Management‘sInternational Center for Finance, είπε ότι η ΑΙ είναι η ικανότητα των υπολογιστών να αντιγράφουν την ανθρώπινη γνώση. Η πρώτη μορφή της είναι η μηχανική γλώσσα μάθησης. Τώρα υπάρχουν πιο εξελιγμένα μοντέλα. Η παραγωγική νοημοσύνη έχει ένα μοντέλο που μαθαίνει και μπορεί να επικοινωνεί αυτές τις πληροφορίες χωρίς εκπαίδευση. Χρειάζονται μόνο πολλά δεδομένα. Έχουμε λοιπόν τα τυποποιημένα δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, που βλέπει π.χ. τις ειδήσεις και τις χρησιμοποιεί ως μια διαφορετική μορφή δεδομένων. Στα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε συστήματα που θα κάνουν έρευνες αγορών για την διαμόρφωση χαρτοφυλακίων και η μία εφαρμογή θα τροφοδοτεί την άλλη με πληροφορίες.
©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι