Γρηγόρης Κοτσίρης
Με την εμφάνιση της κινεζικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek, το άνοιγμα των χρηματιστηρίων, συνοδεύτηκε από χαμηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης των δυτικών μονοπωλίων στο Nasdaq.
Οι εταιρείες τεχνολογίας εκτινάχθηκαν στα ύψη στο χρηματιστήριο όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τεράστιες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, για να πέσει αμέσως μετά όταν το φαινόμενο DeepSeek εξαπλώθηκε στα εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης. Η κινεζική εφαρμογή έχει αρχίσει ήδη, να κατεβάζεται μαζικά σε κινητά τηλέφωνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να κλείσουν τις αγορές τους στην κινεζική τεχνολογία και υπέστησαν μια οδυνηρή αποτυχία, συγκρίσιμη μόνο με την εκτόξευση του Sputnik το 1957. Η διαφορά είναι ότι κανείς δεν ταξίδεψε με τον Sputnik, αλλά με το DeepSeek οποιοσδήποτε μπορεί να συνομιλήσει ελεύθερα.
Όπως συμβαίνει συχνά, ακόμη πιο ενδιαφέρον για το κινεζικό σύστημα, είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε δεκτό, τόσο από επιστήμονες υπολογιστών όσο και από οικονομολόγους. Δεν το περίμεναν, παρόλο που οι Κινέζοι εφαρμόζουν την ίδια μέθοδο από την Επανάσταση του 1949: μίμηση, αντιγραφή, μάθηση, διασκευή, καινοτομία, επέκταση.
Ας συγκρίνουμε τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με αυτό που συμβαίνει με τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της, η Google ήταν ήδη κερδοφόρα. Το 2003, πριν βγει στο χρηματιστήριο, είχε καθαρά έσοδα άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Facebook πήρε λίγο περισσότερο χρόνο: επτά χρόνια.
Όμως έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια και το OpenAI προβλέπει απώλειες 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2023 και 2028. Μέχρι στιγμής, τα έσοδά του αυξάνονται με καλό ρυθμό και θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2029. Αλλά δεν υπάρχει κανένα κέρδος.
Οι εταιρείες τεχνολογίας, ως καπιταλιστικές εταιρείες, καθοδηγούνται από σταθερά και μεγάλα κέρδη ή από τις προσδοκίες απόκτησής τους. Στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, ισχύει μόνο το τελευταίο, οι προσδοκίες, είναι που τους οδήγησαν να αναλάβουν τεράστια ποσά χρέους. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα ξεπληρώσουν και αν δεν έρθει το κράτος να τις σώσει, θα καταρρεύσουν ηχηρά.
Στην Κίνα φαίνεται να συγκινούνται από αυτό που είπε ο Πλάτωνας, το οποίο είναι πολύ πιο απλό: η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της εφεύρεσης.
Οι συνέπειες της επιτυχίας του DeepSeek είναι προφανείς και θα ξεπεράσουν αυτές της Huawei και του TikTok. Η κινεζική τεχνολογία μπορεί να αποδειχτεί ανώτερη από την αμερικανική τεχνολογία και με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι κανένας δεν πρόκειται να την εμποδίσει να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και να φτάσει σε κάθε κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή.
Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: μια μικρή κινεζική εταιρεία με λιγότερους από 200 υπαλλήλους έχει ξεπεράσει μια άλλη, όπως η Google, η οποία διαθέτει σχεδόν 200.000 και, φυσικά, πολύ περισσότερους πόρους.
Οι συνέπειες θα είναι επίσης προφανείς: οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους ή δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα χρήματα που επένδυσαν στην τεχνητή νοημοσύνη. Μια ενδεχόμενη κατάρρευση της τεχνολογικής φούσκας θα μπορούσε να φτάσει τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, συμπαρασύροντας και εταιρείες όπως η Siemens, η οποία έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 20% στο χρηματιστήριο.
Μία από τις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις είναι αυτή του κατασκευαστή μικροεπεξεργαστών Nvidia, η οποία είχε ποντάρει πολύ σε νέες αρχιτεκτονικές και πρόκειται να χάσει πελάτες επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτές.
Στη παρούσα φάση, αναμένεται ότι εκτός από τις προσπάθειες τεχνολογικής απαξίωσης του DeepSeek, οι οποίες θα γίνουν σε εκτεταμένη κλίμακα, να αναπτυχθούν και ιδεολογικές παρεμβάσεις. Η σύνδεση του DeepSeek με τη κυβέρνηση της Κίνας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ο κίνδυνος της διαχείρισης των προσωπικών στοιχείων των χρηστών του συστήματος από το ΚΚ Κίνας, θα προωθηθεί ως φόβητρο. Όπως έγινε και με το ΤikΤok. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τέτοιου είδους ιδεολογικές προσπάθειες μπορούν να ανασχέσουν τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
Πηγή: https://www.geoeurope.org/2025/01/30/i-anagkaiotita-einai-i-mitra-tis-efeyresis/