Ο αμερικανικός τεχνολογικός τομέας φέρει έναν μεγάλο κόκκινο στόχο στην πλάτη του, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απαντήσει (σ.σ. χωρίς κάποιο κοινό βήμα ακόμη) στην Ουάσινγκτον για τους δασμούς.
Καθώς ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε τον κατάλογο των δασμών, Ευρωπαίοι κορυφαίοι αξιωματούχοι και νομοθέτες σημείωσαν ότι οι εταιρείες Big Tech και οι ψηφιακές υπηρεσίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αχίλλειο πτέρνα της Ουάσινγκτον.
–> Οι 4 των τροφίμων, που δεν ανησυχούν από τους δασμούς Τραμπ.
Όπως αναφέρει το Politico, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμπορικό πλεόνασμα 157 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αγαθά, που σημαίνει ότι εξάγει περισσότερα από όσα εισάγει, αλλά έχει έλλειμμα 109 δισεκατομμυρίων ευρώ σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών υπηρεσιών. Μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Google και η Meta κυριαρχούν στην αγορά της Ευρώπης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε την τεχνολογία ως ένα από τα «χαρτιά» που μπορεί να παίξει η Ένωση, αναφερόμενη στους δασμούς, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η ΕΕ είναι ακόμη διχασμένη ως προς το τι πρέπει να κάνει γι’ αυτό.
Οι εμβληματικοί τεχνολογικοί νόμοι της, όπως οι πράξεις για τις ψηφιακές αγορές και τις ψηφιακές υπηρεσίες (DMA και DSA), δεν έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμεύουν ως εργαλεία αντιποίνων. Οι προσπάθειες να επιβληθούν υψηλότεροι φόροι στους τεχνολογικούς κολοσσούς στο παρελθόν απέτυχαν. Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τις δαπάνες τους για τις εταιρείες Big Tech αναθεωρώντας τις πολιτικές για τις δημόσιες συμβάσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η Ευρώπη δεν έχει τις δικές της εναλλακτικές λύσεις για να στραφεί αντ’ αυτών. Και ορισμένες πρωτεύουσες, όπως το Δουβλίνο, προειδοποιούν ήδη ότι το χτύπημα της αμερικανικής τεχνολογίας θα βλάψει σοβαρά την οικονομία του ίδιας της Ένωσης.
Η άμεση στοχοθέτηση της Big Tech είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργή των Elon Musk, Jeff Bezos και Mark Zuckerberg, οι οποίοι έχουν καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τον Τραμπ.
Η Ευρώπη θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει το πιο ισχυρό εμπορικό της όπλο μέχρι σήμερα, το Εργαλείο ACI, για να στοχεύσει συγκεκριμένα τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Σχεδιάστηκε ως ένα “εμπορικό μπαζούκας” μετά την πρώτη διοίκηση Τραμπ από το 2017 έως το 2021 και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.
–> iPhone: Εξωπραγματικές οι τιμές μετά τους δασμούς
Ο κανονισμός 2023/2675 για την προστασία της Ένωσης και των κρατών μελών της από τον οικονομικό εξαναγκασμό (ή το μέσο κατά του εξαναγκασμού), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 27 Δεκεμβρίου 2023, θεσπίζει πλαίσιο δράσης της ΕΕ σε περιπτώσεις οικονομικού εξαναγκασμού κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτους μέλους.
Ο όρος «οικονομικός εξαναγκασμός» αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία μια τρίτη χώρα επιδιώκει να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε κράτος μέλος ώστε να προβεί σε συγκεκριμένη επιλογή εφαρμόζοντας, ή απειλώντας να εφαρμόσει, μέτρα που επηρεάζουν το εμπόριο ή τις επενδύσεις. Οι πρακτικές αυτές παρεμποδίζουν αδικαιολόγητα τις νόμιμες κυρίαρχες επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της. Το κατά πόσον ένα μέτρο τρίτης χώρας πληροί τις εν λόγω προϋποθέσεις θα καθορίζεται κατά περίπτωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι δασμοί Τραμπ και η κατάρρευση των αγορών
Η Κίνα απαντά στον PotUS: Δασμοί 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα