Εχοντας ανταπεξέλθει την δεκαετή “ελληνική κρίση”, αντέχοντας τα διαδοχικά “απαγορευτικά” λόγω της πανδημίας ένα σημαντικό μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας προσβλέπει στο 2021, με συγκρατημένη αισιοδοξία.
Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για την εμπροσθοφυλακή των μεγάλων ομίλων που συνεπικουρείται από ανερχόμενες δυνάμεις, εταιρείες που βγαίνουν κερδισμένες και από αυτή την κρίση και την προοπτική μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.
Είναι ο κύριος λόγος, που τελευταία όλο και περισσότεροι ξένοι κύκλοι αρχίζουν να.. βλέπουν “μισογεμάτο το ποτήρι” (όπως χαρακτηριστικά σημείωνε η Handelsblatt).
Είναι οι ίδιοι οι επικεφαλής των ισχυρών ομίλων, που κάνουν λόγο για βελτιωμένες επιδόσεις για τη φετεινή οικονομική χρήση και καλύτερη προοπτική για το 2021. Ενδεικτική η θετική έκπληξη, από την τόνωση της ζήτησης, που εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ, Μιχάλης Κολακίδης (στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών). Στις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες της επόμενης ημέρας, είχε αναφερθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι των κυριότερων δυνάμεων του επιχειρείν της χώρας.
Χωρίς να παραγνωρίζονται οι πολύ σοβαρές δυσκολίες, διαμορφώνεται η εκτίμηση πως με πυλώνες 3+1 ευρύτερους κλάδους, το 2021, θα μπορεί να εξελιχθεί με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις να βρει και τους “κλαδικούς πρωταθλητές” της επόμενης ημέρας.
Είναι κυρίως αυτοί οι κλάδοι, στους ομίλους και τις επιχειρήσεις που “χτίζουν” (ή και ενισχύουν) επενδυτικά θέσεις οι “αγορές”. Συνήθως αυτές ξέρουν, εκ των προτέρων.
Εξαιρούμενου του τραπεζικού/χρηματοπιστωτικού που αποτελεί μία ξεχωριστή/ιδιαίτερη περίπτωση η επενδυτική τάση συντείνει προς τον ευρύτερα εννοούμενο κλάδο “υποδομών/κατασκευών/παρεμφερών τομέων, δραστηριοτήτων”, τον “ενεργειακό”, τον “κοινής ωφέλειας” και της “πληροφορικής”.
Ο πρώτος περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τομέων (επιχειρήσεων) που προσβλέπει από την υλοποίηση σειράς μεγάλων προγραμμάτων (νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι/Ηράκλειο, οδικός άξονας Πατρών- Πύργου, Γραμμή 4 του Μετρό, Ελληνικό κ.α. ) μέχρι σειρά μεσαίων έργων στην περιφέρεια (μέσω ΕΣΠΑ). Ενδεικτική θεωρείται η αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά τσιμέντου, κατά 8%-10% για το σύνολο του 2020 με τα πρώτα στοιχεία να παραπέμπουν σε επιπλέον αύξηση 10% για το 2021. Εάν μάλιστα, αρχίσει να ενεργοποιείται το “ταμείο” του NextGeneration EU αναμένεται πως από το δεύτερο 6μηνο η ροή κεφαλαίων και σε έργα υποδομής θα ενισχύσει την αγορά.
Κατασκευαστικές εταιρίες, τσιμεντοβιομηχανίες, μονάδες βιομηχανικής παραγωγής, παρεμφερών δραστηριοτήτων που αφορούν ένα “καλάθι” 20 και πλέον εισηγμένων, στο ΧΑΑ, συγκροτούν ένα “μέτωπο” όπου- ήδη- τα επενδεδυμένα ξένα κεφάλαια αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 30%-35% του μετοχικού κεφαλαίου. Και όπως φάνηκε από τις αρχές Νοεμβρίου οι νέες εισροές κεφαλαίων θα ανεβάσουν και άλλο αυτό το ποσοστό.
Κλάδος πρώτης γραμμής, είναι για το 2020 και θα παραμείνει- και πολύ ενεργότερα μάλιστα- για το 2021 ο ευρύτερος της “ενέργειας” συμπεριλαμβάνοντας το φυσικό αέριο, τα πετρελαιοειδή αλλά με επίκεντρο- προφανώς- τα μεγάλα projects με πυλώνες την ΔΕΗ, τη Mytilineos, την Τέρνα Ενεργειακή. Για το Greek Big Play στο “ενεργειακό” έχει αναφερθεί εκτενώς, ήδη, η Deal News, με τους αναλυτές ξένων οίκων να θεωρούν deep value τον ευρύτερο κλάδο σε σχέση όχι μόνο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά, κυρίως, με χωρών/αγορών αντίστοιχων της χώρας μας. Ενδεικτικό το συγκριτικό παράδειγμα, που συχνά αναφέρεται στις παρουσιάσεις των επενδυτών και αφορά στην τεράστια διαφορά λ.χ της Energias de Portugal από τους ελληνικούς ομίλους. Στα 17,5 δισ. η αποτίμηση της…πορτογαλικής…ΔΕΗ, μικρότερη των 5 δισ. των ομίλων ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή.
Στην “κοινή ωφέλεια” -ευρύτερα εννοούμενος ο κλάδος (με την διεθνή προσέγγιση των utilities) περιλαμβάνει από τηλεπικοινωνίες μέχρι επιχειρήσεις, φορείς (λιμάνια, ύδρευση κ.α.) ακόμη και logistics επικεντρώνεται- ήδη- μέρος του ξένου επενδυτικού κεφαλαίου.
Από τις νέες εφαρμογές στην τηλεφωνία (5G), την παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών (Cosmote TV, Forthnet), μέχρι τα δίκτυα (μόνο τυχαία δεν είναι η στροφή ομίλων όπως η ΔΕΗ ή του ΑΔΜΗΕ) και τους τομείς “λιμένων”, “ύδρευσης” υλοποιούνται και έχει δρομολογηθεί σειρά σημαντικών επενδυτικών projects για αναβάθμιση, διεύρυνση, νέες εφαρμογές που με την κατάλληλη αξιοποίηση “κοινοτικών κονδυλίων” θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
…και η πληροφορική.
Με συνολική αποτίμηση, όχι μεγαλύτερη, των 150 εκατ. δλδ ούτε καν το 1% της αποτίμησης των εισηγμένων ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχήματα για το 2021. Κλάδος στον οποίο στηρίχθηκε ένα μεγάλο μέρος της “ψηφιοποίησης” του Δημόσιου τομέα, του μετασχηματισμού ενός status δεκαετιών αναδεικνύοντας εταιρείες και ένα- εν πολλοίς- όχι και τόσο γνωστό πρόσωπο της εγχώριας καινοτομίας. Από το Δημόσιο μέχρι την εκ βάθρων αλλαγή του μηχανισμού λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα (με εφαρμογές fintech) οι εταιρείες όχι απλά πέρασαν επιτυχώς τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία αλλά ανέδειξε πτυχές που προσέλκυσαν την επιχειρηματική/επενδυτική προσοχή, monitoring που μετουσιώνεται- πλέον- και στην λήψη θέσεων στο μ.κ εισηγμένων του κλάδου.
Aπό την παρουσία, πολυεθνικών κολοσσών (κυρίως των ΗΠΑ και της Wall Street ) μέχρι την κινητικότητα στον εγχώριο χάρτη (τελευταία με την εξαγορά του 50% της Singular Logic από τις Space Hellas – Epsilon Net) ο κλάδος της πληροφορικής παρουσιάζει αναλογικά την ισχυρότερη αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος το 2020. Θέτοντας υποθήκη για ανάλογη και καλύτερη πορεία το 2021.
……………………..
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 08/12/2020