Η σουηδική Hoist Finance AB ετοιμάζεται να αγοράσει χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων από ελληνικές τράπεζες.
«Υπήρξε πολλή συζήτηση για την Ελλάδα για πολύ καιρό, όμως τώρα θα συμβεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Hoist, Klaus-Anders Nysteen.
Η Hoist αγοράζει και αναδιαρθρώνει «κόκκινα» δάνεια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης. Στις αγορές της περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Γαλλία και η Ισπανία.
Τα τελευταία χρόνια επένδυε στην Ιταλία, όμως τώρα στρέφει την προσοχή της και στην Ελλάδα, όπου βρήκε ένα δυνητικό «χρυσωρυχείο», καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των συνολικών πιστώσεων στη χώρα.
«Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν φτάσει τώρα στο σημείο που είναι πρόθυμες και έτοιμες να αποεπενδύσουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υπάρχει πλέον και το ρυθμιστικό πλαίσιο, άρα θα είναι μια αποτελεσματική και καλή αγορά», είπε ο κ. Nysteen.
Σύμφωνα με τον CEO της Hoist, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η Hoist «θα προσπαθήσει να χτίσει μια θέση ως σχετικός τραπεζικός εταίρος σε αυτή την κλάση περιουσιακών στοιχείων καθώς και στα μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια», ανέφερε.
Η Ελλάδα «έχει στην πραγματικότητα μόνο τέσσερις τράπεζες, από τις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε, άρα είτε θα τα καταφέρουμε ή όχι», σημείωσε. «Ήδη έχουμε μια καλή παρουσία εκεί: πατήσαμε το πόδι μας εκεί από νωρίς, άρα έχουμε κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε».
Η Hoist εισήλθε στην ελληνική αγορά στις αρχές του 2016 μέσω της στρατηγικής συνεργασίας της με την κεντρική τράπεζα. Η εταιρεία αποτελούσε εταίρο σε μια κοινοπραξία που επελέγη να διαχειριστεί το συνολικό χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων 16 υπό ρευστοποίηση ελληνικών τραπεζών.
Αν και το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλό στην Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με τη Hoist, υπήρξε μια σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια και ο τραπεζικός κλάδος είναι καλά κεφαλαιοποιημένος.
«Έχω συναντηθεί με όλες τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα και την κεντρική τράπεζα της χώρας, και όπως το καταλαβαίνω και βλέπω, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για ενέσεις κεφαλαίου», σημείωσε ο κ. Nysteen. «Όμως η αποεπένδυση από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελεί έναν τρόπο να αξιοποιήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια».