Την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ από την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κύριος Πιερρακάκης τόνισε ότι

  • «έχουμε ήδη αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ τρία χρόνια πριν. Πρέπει να αποπληρώσουμε και τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου».

Θέτοντας το χρονοδιάγραμμα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων θέλουμε να το κάνουμε αυτό δέκα χρόνια νωρίτερα», δηλαδή το 2031 αντί του 2041, που έχει συμφωνηθεί.

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι

  • «υπάρχουν προφανώς και λόγοι “σινιάλου” στις αγορές, αλλά το πιο ουσιαστικό είναι να μπορεί κανείς να βγάζει βάρος από πάνω του».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε,

  • «μειώνοντας και αποκλιμακώνοντας το χρέος γρήγορα, τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούμε θα μπορούν να φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία».

Ερωτηθείς για τη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως

  • «ήδη υπάρχει πρόβλεψη ότι θα μειωθεί πολύ γρηγορότερα, ότι πολύ σύντομα, εάν συνεχίσουμε με τις ίδιες επιδόσεις, δεν θα είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη».

Όπως ανέφερε,

  • «η αποκλιμάκωση είναι ραγδαία. Είδατε και χθες στις σχετικές ανακοινώσεις είμαστε στο 153%».

Το πώς, ύστερα από μια χαμένη δεκαετία, η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο μέσον μιας κερδισμένης δεκαετίας, περιέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης στην  εκδήλωση του ΔΝΤ που συμπίπτει με τη 15η επέτειο προσφυγής της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας πως πλέον η πατρίδα μας αναδεικνύεται διεθνώς ως πρότυπο ανθεκτικότητας, ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας.

  • «Η κρίση του δημόσιου χρέους, που ξεκίνησε το 2010 και κορυφώθηκε το 2015, διάβρωσε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, εξάντλησε τις αντοχές μας και οδήγησε πολλούς Έλληνες στο εξωτερικό»

ανέφερε ο ΥΠΕΘΟ και συμπλήρωσε πως:

  • «η χώρα κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ 2,3% το 2024, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4,8%, και συνολικό πλεόνασμα 1,3%, ενώ το χρέος μας κινείται σε σταθερά πτωτική τροχιά».
  • «Η δεκαπενταετία αυτή συνιστά όχι μόνο απόδειξη ότι ακόμα και οι πιο σφοδρές οικονομικές κρίσεις μπορούν να ανακοπούν και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη, αλλά και χρήσιμο μάθημα για κάθε οικονομία στο σημερινό ασταθές τοπίο.
  • Εκεί που κάποτε υπήρχε απαισιοδοξία, τώρα υπάρχει δυναμισμός. Όπου υπήρχε αστάθεια, τώρα υπάρχει σταθερή πορεία και σχέδιο. Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν αποτυπώνουν το σύνολο του μετασχηματισμού που συντελείται στην Ελλάδα»

επεσήμανε.

  • «Αυτό που τελικά άλλαξε ήταν η προσέγγισή μας: με δημοσιονομική πειθαρχία και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οικοδομήσαμε σχέση εμπιστοσύνης με τους διεθνείς εταίρους μας. Κυρίως όμως αποκτήσαμε εμπιστοσύνη στους ίδιους μας τους εαυτούς ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα.
  • Η μεταμόρφωση της χώρας δεν συμβαίνει τυχαία. Αντίθετα, έρχεται ως αποτέλεσμα μαθημάτων που αποκτήθηκαν με κόπο, που διαμορφώθηκαν σε μια δύσκολη δεκαετία, μέσα από θαρραλέες – συχνά δύσκολες – αποφάσεις»

πρόσθεσε.

  • «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το ταξίδι αυτό δεν υπήρξε ούτε γραμμικό, ούτε ανώδυνο. Ωστόσο, απέδειξε ότι ακόμα και οι οικονομίες που δοκιμάζονται σκληρά μπορούν να ανακάμψουν, εφόσον καταφέρουν να συνδυάσουν την αρχιτεκτονική των αποφάσεων με τη διεθνή συνεργασία»

κατέληξε στην ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας.