Η επιστροφή Donald Trump στο Καπιτώλιο αλλάζει δραματικά τους συσχετισμούς και τη δυναμική της περίφημης «ενεργειακής μετάβασης». Η «πράσινη ενέργεια» απαιτεί πόρους και χρόνο -ειδικά μέχρι να λύσει το θέμα της αποθήκευσης- που σήμερα δεν διαθέτει η Ευρώπη και δεν σκοπεύει να διαθέσει η Αμερική, η Κίνα και η Ινδία.
O νεοεκλεγείς πρόεδρος Donald Trump θα αποσύρει τις Η.Π.Α. από τη Συμφωνία του Παρισιού με ότι αυτό σημαίνει για τους διαθέσιμους πόρους, την τεχνολογία και την δυναμική της αλλαγής.
Η Συμφωνία του Παρισιού δεσμεύει τους ηγέτες του πλανήτη, να περιορίσει στους 2° Κελσίου την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και να συνεχίσει τις προσπάθειες για περιορισμό της στον 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Η Ευρώπη θα στρέψει την προσοχή (και τους πόρους) της στην Άμυνα και την ανταγωνιστικότητα της χειμαζόμενης οικονομίας της.
Αυτή η νέα κατάσταση παρουσιάζεται ανάγλυφα στην 29η ετήσια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) που ξεκινά σήμερα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αντισταθμίσουν την αμερικανική υποχώρηση από τις δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όμως Ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ούτε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ούτε η Πρόεδρος της Κομισιόν Βον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο Τρίτη και την Τετάρτη.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, οικοδεσπότης της επόμενη COP30, θα είναι επίσης απών.
Περίπου 51.000 συμμετέχοντες έχουν λάβει διαπίστευση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ Κλίμα, σε σύγκριση με τους 90.000 που συμμετείχαν πέρυσι στην COP28 στο Ντουμπάι. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις επικρίνουν το γεγονός ότι μια μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, όπως το Αζερμπαϊτζάν, όπου οι αρχές εξακολουθούν να συλλαμβάνουν ακτιβιστές για το κλίμα, φιλοξενεί τη διάσκεψη.
Πριν 15 χρόνια στην COP της Κοπεγχάγης οι ανεπτυγμένες χώρες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν ετησίως 100 δισ. δολάρια στις αναπτυσσόμενες ως το 2020.
Τα χρήματα αυτά, στην πλειονότητά τους δάνεια, επέτρεψαν να κατασκευαστούν ηλιακά πάνελ, να βελτιωθεί η άρδευση, να κατασκευαστούν φράγματα και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ξηρασίας στις καλλιέργειες.
Έχει έρθει η ώρα να αυξηθεί αυτή η βοήθεια, αλλά πόσο;
Η τάση στις πιο πλούσιες χώρες είναι η λιτότητα στην Ευρώπη και η διεθνής αποδέσμευση στις ΗΠΑ. Πολλοί ζητούν από την Κίνα και τις χώρες του Κόλπου να συνεισφέρουν περισσότερα.
Σε αυτό ο Κινέζος διαπραγματευτής απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα «επαναδιαπραγμάτευσης» των κειμένων του ΟΗΕ που ορίζουν ότι μόνο οι ανεπτυγμένες χώρες, με βάση την ερμηνεία του ΟΗΕ, έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν.
Μόνο 4 ηγέτες των χωρών της G20 είχαν επιβεβαιώσει ως χθες Κυριακή την παρουσία τους στο Μπακού: της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Η Ελλάδα συμμετέχει, με εθνικό περίπτερο, στη φετινή 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29), που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024. Την ευθύνη για την προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο, με επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων και θα συμμετέχει σε πάνελ υψηλού επιπέδουαπό ελληνικής πλευράς.
Στη Διάσκεψη ηγείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετέχουν πολιτικά στελέχη, επιστήμονες και ανώτατα στελέχη κορυφαίων ελληνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα (ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Όμιλος Κοπελούζου, ΤΙΤΑΝ, HelleniQ Energy, Motor Oil, Energean κ.ά.),
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας.
Από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην COP29 θα συμμετέχουν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.