Το Greek Space Tech Forum επιστρέφει την Τρίτη 1η και την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025 ως ολοκληρωμένος θεσμός, που συνδυάζει τόσο συνέδριο όσο και έκθεση διαστημικής τεχνολογίας. Στόχος του, να παρουσιάσει τις εξελίξεις στη διαστημική αγορά Space 4.0, γνωστή και ως «New Space», όπου το Ελληνικό Διαστημικό οικοσύστημα δραστηριοποιείται ενεργά, εδραιώνοντας τη θέση του.
Το #gstf25 διεξάγεται από την ethosEVENTS με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο Ωδείο Αθηνών και online μέσα από το LiveOn Expo Complex.
Στο 3ο τραπέζι συζήτησης του #gstf25 και υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Δημήτρη Μαλλά, την άποψη που εκπροσωπεί η βιομηχανία στο Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα και στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος σε υπουργικό επίπεδο CM25 παρουσίασαν οι εξής ομιλητές:
- Chrysa Oikonomou, Senior Program Manager, Iceye
- Maria Kalama, Managing Director, Open Cosmos Aegean
- Ioannis Lantouris, Head of Operation Greece, OroraTech
- Constantin Constantinides, Lead Systems Engineer, OQ Technology
- John Gekas, Data & AI Managing Director, Space AI Lead, Accenture
Η κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Action II για τους μικροδορυφόρους, στην προμήθεια ραντάρ και στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας της. Επεσήμανε μάλιστα ότι οι μικροδορυφόροι της Iceye ετοιμάστηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο και πρόκειται να εκτοξευθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Πρόκληση για τους τελικούς χρήστες θεωρεί ότι έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με τα δεδομένα και την αξιοποίησή τους, ενώ πλεονέκτημα για τα προϊόντα της εταιρείας της ότι λειτουργούν ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Τόνισε τη μεγάλη σημασία του ERS.
Η κ. Καλαμά μίλησε για τις δραστηριότητες της Open Cosmos Aegean, που περιλαμβάνουν μικροδορυφόρους, συνεργατικά σμήνη δορυφόρων, εμπορία δεδομένων παρατήρησης και το Connected Cosmos για τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες. Θεωρεί πελάτη ακόμη και τον απλό πολίτη – το στοίχημα είναι να γίνουν κατανοητές οι υπηρεσίες που το διάστημα προσφέρει. Έκανε λόγο για στρατηγική στόχευση στο dual use και στην άμυνα ως προϋπόθεση για την αυτονομία μιας χώρας.
Ο κ. Λαντούρης χαρακτήρισε την OroraTech κορυφαία εταιρεία παρατήρησης της γης, με εφαρμογές για τη διαχείριση και την πρόληψη πυρκαγιών. Η εταιρεία, τόνισε, αναπτύσσει ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια δίκτυα δορυφόρων για αυτό τον λόγο, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μίλησε για την ανάγκη της χρηστικότητας, που θεωρεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στο ΕΔΠ, όπως και τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στη φιλοδοξία της OQ Technology να εντάξει τα φορτία της μητρικής εταιρείας σε δορυφόρους, αλλά και να γίνουν και οι ίδιοι κατασκευαστές. Θεωρεί πρόκληση για το ΕΔΠ ότι είναι καινούριο στην Ελλάδα, καθώς και την ενδοεπικοινωνία μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας. Διακρίνει μεγάλη πρόσφατη ανάπτυξη του διαστημικού τομέα στην Ελλάδα, με σημαντικές προοπτικές, μεταξύ άλλων, για τη ναυτιλία και τον αγροτικό τομέα.
Ο κ. Γκέκας είναι υπεύθυνος για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στη βαριά βιομηχανία, καθώς και τη διαστημική πρακτική σε σχέση με την ΤΝ. Θεωρεί διττό τον ρόλο της Accenture, να επεκτείνει ό,τι κάνει καλά και να αποτελεί παγκόσμιο integrator για το τι μπορούμε να πετύχουμε συνδυάζοντας δεδομένα, ΤΝ και δορυφόρους, δίνοντας στοχευμένες λύσεις μέσω του διαστήματος στις επιχειρήσεις. Εξήρε την επενδυτική υποδομή και προοπτική του ΕΔΠ, καθώς και το κοινωνικό του όφελος, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη εκπαίδευσης των πελατών και τη δυσκινησία των οργανισμών. Θεωρεί την ΤΝ πολυπαραγοντικό ερώτημα και όχι μόνο αλγοριθμικό, δίνοντας ως παράδειγμα τη βοήθεια που πρόσφεραν πρόσφατα σε μεγάλη ασφαλιστική προκειμένου να προβλέψει φυσικές καταστροφές και να προστατεύσει το χαρτοφυλάκιό της.
Photo Credits
©Ελένη Παπαδάκη / PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι