Στο Panel 3d του Greek Space Technology Forum (#gstf24) με θέμα «The Hellenic Industrial Space Ecosystem», o κ. Χρήστος Χατζής,Founder/CEO, HED Engineering, αναφέρθηκε στις συνεργασίες στον τομέα του aerospace με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ελ. Βενιζέλος και την ελληνική πολεμική αεροπορία. Επίσης ανέφερε ότι «για την airbus αυτή τη στιγμή έχουμε κατασκευάσει διάφορα εργαλεία, επίσης containers μεταφοράς, βάσεις δορυφόρων και πολλά άλλα. Υπάρχει μία πολύ δυνατή συνεργασία με την NASA που έχει την προοπτική να εξελιχθεί σημαντικά».
Ο κ. Χρήστος Γιορδαμλής, Managing Director, Prisma Electronics, ανέφερε: «Η δική μας εμπλοκή με το διάστημα ξεκίνησε 14 χρόνια πριν. Είδαμε νωρίς τις δυσκολίες και αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να συνεχίσουμε. Ελληνες που εργάζονται στον ESA έδωσαν ώθηση στο ελληνικό οικοσύστημα. Μέσα από μεθοδική δουλειά από την ΕΒΙΔΙΤΕ μπορέσαμε να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες και να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα με Έλληνες εξειδικευμένους μηχανικούς. Η συνέχεια για εμάς μας δίνει ενέργεια. Φτιάχνουμε ηλεκτρονικά μοναδικά, δουλεύουμε για να εκτοξεύσουμε τον δικό μας νανοδορυφόρο, με έμφαση στη ναυτιλία και ειδικά μετά από συμβάντα. Η ποντοπόρος ναυτιλία σε πολλά θέματα βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας.
Ο κ. Ιωάννης Μαυρουδής, Vice Chairman – Executive Board Member and Executive Director, Neuropublic, αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη του know how, που αποτελεί την μεγαλύτερη «κληρονομιά». Πρέπει να μεταφέρει ο καθένας μας την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει στην αγορά, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη εμπλοκή προσώπων και ανάπτυξη. Η κυβέρνηση τώρα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τις ευκαιρίες εξέλιξης και τα οφέλη. Βλέπω ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον και μία αγορά με πολύ σοβαρή προοπτική.
Ο Dr. Αθανάσιος Πότσης, Business Development Director, EFA Ventures, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει να επιδείξει σημαντική τεχνολογία την τελευταία 20ετία, που αφορά στην αξιοποίηση εφαρμογών που λειτουργούν στο διάστημα ή με πληροφορία από το διάστημα. Η αρχή έγινε με την αξιοποίηση know how από τις αμυντικές βιομηχανίες. Όλα τα προγράμματα που εμπλέκεται η ελληνική βιομηχανία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά, γεγονός που οδήγησε σε ωρίμανση και ποιότητα των προϊόντων μας. Κάτι που προέκυψε από πολλή και πολυετή δουλειά. Άρα σήμερα υπάρχει ένας πολύ δυναμικός πυρήνας σύγχρονων εταιρειών που έχουν μάθει να δουλεύουν πολύ ανταγωνιστικά στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
Περαιτέρω ανέφερε: «Ένα οικοσύστημα μεγαλώνει με δύο βασικά συστατικά: τον κόσμο και τα χρήματα. Τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη έγινε με ελάχιστα εθνικά χρήματα. Τώρα που αρχίζει η αγορά να ανοίγει, βλέπουμε ότι μπορεί να ανοίξει η οικονομία. Δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για να δημιουργηθούν οιονομίες κλίμακας. Η εξέλιξη λοιπόν θα έρθει από επενδύσεις και από ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα τς κυβέρνησης».