‘’Η αποχή και η αδιαφορία [απέναντι στη πολιτική], είναι μια λάθος στάση ιδιαίτερα αυτή την εποχή για την πατρίδα μας. Έχουμε ανάγκη από την ώθηση, τις απαιτήσεις ακόμη και από τη σκληρή σας κριτική.’’ είπε ο Γ. Κουμουτσάκος , βουλευτής Β’Αθηνών στην ανοιχτή συζήτηση που παραχώρησε στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη 6 Δεκέμβρη μαζί με τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Σ.Καλαφάτη και τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Κ. Δέρβο,με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γ. Ευγενίδη, προς τιμήν των νέων του Βελγίου, που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν μακριά από την πατρίδα τους.
Το στοίχημα των πολιτικών για την επόμενη μέρα είναι πέρα από το να αντιστρέψουν την γενικότερη τάση που επικρατεί στους νέους να αποστρέφονται την πολιτική αλλά και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες γι’ αυτούς ώστε να μπορούν να ζουν και να εργάζονται αξιοπρεπώς στην χώρα τους.
Ο τόπος που πραγματοποιήθηκε και τα άτομα στα οποία απευθύνθηκαν έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς παρευρέθηκαν νέοι που ζουν και δουλεύουν στο Βέλγιο, οι οποίοι με τις ερωτήσεις τους, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την Ελλάδα αλλά και το τι προσδοκούν από αυτήν προκειμένου να επιστρέψουν.
Οι ομιλητές κινήθηκαν γύρω από το λεγόμενο ‘’brain drain’’, την αμφισβήτηση των νέων στην πολιτική και στους πολιτικούς και την ψήφο των αποδήμων.
Ο Γ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στη φυγή των νέων, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι το ότι φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό, αλλά το να μην επιστρέφουν πίσω, ώστε να ‘’μπολιάζουν’’ την χώρα με την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκόμισαν. Ενώ ο Σ. Καλαφάτης επίσης αναφέρθηκε στο πώς θα μπορέσει ο ‘’ο πλούτος της Ελλάδας’’, οι νέοι του εξωτερικού, να γυρίσουν.
Ο Κ. Δέρβος ως πρόεδρος της νεολαίας της ΝΔ ,αναφέρθηκε στο τι οδηγεί τους νέους στην φυγή . Η αναξιοκρατία, οι άσχημες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σπρώχνουν τους νέους στην αναζήτηση ευκαιριών εκτός Ελλάδος.
Μια ευρωπαϊκή χώρα με προοπτικές είναι αυτό που απαιτούν από τη χώρα τους.
Τέλος , οι ομιλητές αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις των Ελλήνων του εξωτερικού τόνισαν την ανάγκη να δοθεί το δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εκείνοι συνεχίζουν να νοιάζονται για την χώρα τους, παρακολουθώντας τις εξελίξεις από μία πιο αντικειμενική σκοπιά.