Σημαντική επιτυχία είχαν οι διωκτικές αρχές υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα προϊόντα, που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Μετά από πολύμηνη προσπάθεια, που πραγματοποιήθηκε σε όλη την επικράτεια από πολλές Υπηρεσίες, πολλά στελέχη και τελικά οδήγησε στην εξάρθρωση Εγκληματικού δικτύου.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, εξήγησε πως λειτουργούσε το μεγάλο κύκλωμα:
Τι έκανε το δίκτυο
Μετέφερε από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες, σε πλαστικές δεξαμενές του ενός τόνου, τους οποίους στη συνέχεια διέθετε σε πρατήρια υγρών καυσίμων, προκειμένου να γίνεται ανάμειξη αυτών με καύσιμα, ώστε να αποφεύγεται η καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων.
Για τη συμμετοχή τους στο δίκτυο αυτό συνελήφθησαν 20 άτομα, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί Εγκληματικής Οργάνωσης και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα περί λαθρεμπορίας εμπορευμάτων με διαφυγόντες δασμούς άνω των 150.000 ευρώ.
Οι έρευνες έδειξαν ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με διαρκή και επιχειρησιακά δομημένη δράση, αποτελούμενη από -4- διακριτές υποομάδες.
Πώς λειτουργούσαν
Είχαν ως «όχημα» -2- συγκεκριμένες Βουλγάρικες εταιρείες, στις οποίες άλλαζαν το ρόλο τους. Δηλαδή, τις δήλωναν είτε ως αποστολείς και μεταφορείς των συγκεκριμένων χημικών διαλυτών στις εικονικές ελληνικές εταιρείες, είτε μόνο ως μεταφορείς αυτών.
Στην ίδια κατεύθυνση, οι οδηγοί των φορτηγών προσκόμιζαν στα Τελωνεία «εικονικά» παραστατικά, που ανέφεραν ότι οι διακινούμενες ποσότητες θα παραδίδονταν σε εταιρείες, τις οποίες συνέστησαν τα μέλη του δικτύου, και για τις οποίες δήλωναν ότι δραστηριοποιούνται στην εμπορία χημικών διαλυτών.
Ο έλεγχος όμως έδειξε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν είχαν την παραμικρή εμπορική εμπορική δραστηριότητα. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι στις εγκαταστάσεις αυτών των εταιρειών δεν υπήρχε η απαιτούμενη υποδομή, ούτε τα άτομα για να τη λειτουργήσουν.
Ο τελικός και πραγματικός παραλήπτης των διαλυτών ήταν εταιρεία με δραστηριότητα «Χονδρικό εμπόριο χρωμάτων, βερνικιών και λούστρων», με διαχειριστή μέλος του δικτύου, ενώ άλλες φορές το εμπόρευμα αποθηκευόταν προσωρινά σε δυσπρόσιτες κτηριακές εγκαταστάσεις σε Ασπρόπυργο και Αχαρνές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους τα μέλη του δικτύου δημιούργησαν –12- εικονικές εταιρείες στην Ελλάδα. Οι 4 ανεξάρτητες υποομάδες είχαν άμεση και διαρκή επικοινωνία, δεδομένου ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέλη γνώριζαν τις διαδρομές που θα ακολουθηθούν, τους χρόνους αφίξεως και αναχώρησης, την εναλλαγή των χώρων παράδοσης κτλ.
Μόνο το τελευταίο οκτάμηνο, εισήχθησαν και διακινηθήκαν συνολικά -312.268- κιλά χημικών διαλυτών, που αναμίχθηκαν με μη νοθευμένα καύσιμα κινητήρων και παρήχθησαν νέα υγρά καύσιμα και διατέθηκαν στην αγορά, μέσω των πρατηρίων που διαχειρίζονταν τα μέλη των -4- υποομάδων της οργάνωσης.
Για την ποσότητα αυτή, σύμφωνα με τις τελωνειακές υπηρεσίες, οι διαφυγόντες δασμοί φτάνουν στα 450.000 ευρώ.
Δεδομένου, όμως, ότι, με βάση την έρευνα, το δίκτυο λειτουργούσε τουλάχιστον από το 2018, η συνολική ποσότητα χημικών διαλυτών, που διακινήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, από τις αρχές του έτους 2018 μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι ξεπερνά τους -2.000- τόνους, η δε απώλεια δασμών υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, έγιναν έρευνες – έλεγχοι σε -20- πρατήρια υγρών καυσίμων, σε -6- αποθηκευτικούς χώρους και σε ένα σπίτι, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Είκοσι τέσσερις -24- τόνοι χημικών διαλυτών που περιέχονταν σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων.
- Ένα -1- φορτηγό Δ.Χ. με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας.
- Ένα -1- βυτιοφόρο όχημα.
- Δυο -2- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.
- Ένα -1- Δ.Χ. φορτηγό.
- Δύο -2- επικαθήμενα.
- Δεκαέξι χιλιάδες εξακόσια 16.600 ευρώ.
- Κινητά τηλεφωνά και κάρτες sim.
- Είκοσι μία -21- υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων κενές περιεχόμενου. Οκτώ -8- δεξαμενές κενές περιεχομένου.
- Μία -1- κεντρική μονάδα Η/Υ.
- Ένα -1- φορητό υπολογιστή.
Κατά τους ελέγχους ελήφθησαν δείγματα από τις δεξαμενές για να αποσταλούν στο Χημείο του Κράτους, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποιοτικές αποκλίσεις.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Θέλω να τονίσω τα εξής:
Η επιτυχία αυτή, έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων επιτυχιών και να δώσει έναν ισχυρό συμβολισμό, «την αποφασιστικότητα μας να μην παρέχουμε το παραμικρό περιθώριο στα εγκληματικά δίκτυα να χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως πύλη εισόδου λαθρεμπορευμάτων».
Εργαζόμαστε ώστε το τίμημα της παράνομης εισόδου να γίνει ασύμφορο και οι εγκληματικές οργανώσεις να έχουν απώλειες εκατοντάδων εκατομμύριων.
θα ήθελα να αναφερθώ στο ρόλο του Σ.Ε.Κ.. Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο εκπληρώνει το όραμα, για συντονισμένη δράση των διοικητικών μηχανισμών έρευνας, ελέγχου και δίωξης, στην αντιμετώπιση διεθνών κυκλωμάτων λαθρεμπορίου. Έχει καταφέρει να συνθέσει τις δυνάμεις όλων τις Διωκτικών Υπηρεσιών και να αναπτύξει τα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα έναντι του λαθρεμπορίου στα προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα στελέχη του Σ.Ε.Κ., της Τελωνείων, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων, της ΥΕΔΕΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και τους δικαστικούς λειτουργούς που συνέβαλαν σε αυτή την μεγάλη επιτυχία.
Και να πω προς λαθρεμπόρους και φοροφυγάδες ότι: “Στην ΑΑΔΕ, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τους ελέγχους. Δηλαδή, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προάσπιση των συμφερόντων των συνεπών φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων».